PRISEGA 250 ZASTUPNIKA

Konstruirana Skupština Srbije

16.04.2014 u 20:39

Bionic
Reading

U Beogradu je u srijedu uz svečanu prisegu 250 zastupnika konstituirana nova Skupština Srbije, izabrana u ožujku na prijevremenim parlamentarnim izborima, u kojoj najviše mjesta ima Srpska narodna stranka čiji je čelnik Aleksandar Vučić najavio formiranje vlade krajem travnja

Svečanom sjednicom predsjedavao je najstariji zastupnik 85-godišnji Milan Korać iz Stranke umirovljenika Srbije (PUPS), a parlament je službeno konstituiran nakon što je povjerenstvo potvrdilo mandate za 250 zastupnika izabranih sa sedam pojedinačnih i koalicijskih izbornih listi koje je predložilo ukupno 12 stranaka na izborima 16. ožujka.

Najviše zastupnika u parlamentu ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića - 158, socijalisti Ivice Dačića sa svojim koalicijskim partnerima 44, Demokratska stranka Dragana Đilasa 19, Nova demokratska stranka Borisa Tadića 18, šest lista Saveza vojvođanskih Mađara - Istvan Pasztor, tri ima lista Stranke demokrtatske akcije Sandžaka - Sulejman Ugljanin, dok dva zastupnika ima lista Albanaca s juga Srbije PDD - Riza Halimi.

Državni parlament buduću vladu mora izabrati najkasnije u roku od tri mjeseca, ali je vođa naprednjaka i budući premijer Aleksandar Vučić najavio da će vlada biti formirana prije kraja mjeseca, najkasnije do 27. travnja.

Prije današnje sjednice kolegij Skupštine Srbije prodiskutirao je ideju da se predsjednik parlamenta tijekom četverogodišnjeg mandata rotira na svakih godinu dana, ali nije bilo riječi o personalnim rješenjima. Kako je najavljeno, taj će posao biti završen do ponedjeljka, kad se očekuje i prijedlog kandidata.

Stranački dužnosnici su podijeljeni o ideji naprednjaka da se predsjednik parlamenta rotira svake godine, a neki drže da ta ideja nije dobra, niti je predviđena ustavom i zakonima.

Sljedeća sjednica na kojoj će biti izabran predsjednik Skupštine Srbije zakazana je za 23. travnja.