DUG KOJI GUŠI

Slovenske tvrtke duguju 1,6 milijardi eura poreza

16.04.2014 u 17:41

Bionic
Reading

Slovenske tvrtke državi duguju 1,6 milijardi eura poreza, a vlada traži način kako ih spasiti budući da ih porezna obveza "guši", a da im se porezni dug istodobno ne otpiše, izjavio je u srijedu slovenski ministar financija Uroš Čufer

"Moramo naći način da taj dug ne otpišemo, a da tvrtke koje taj dug 'guši' rasteretimo i omogućimo im da budu likvidne", rekao je Čufer i dodao da tvrtke državi duguju 1,6 milijardi eura. Od toga je aktivni - još naplativi dug 500 milijuna eura, a ostalo dug tvrtaka koje su u međuvremenu završile u stečaju i likvidaciji.

Govoreći na okruglome stolu o perspektivi slovenskog bankarstva u Ljubljani, Čufer je nazvao pretjeranima neke ocjene po kojima su tvrtke u Sloveniji zadužene za pet milijardi eura te da će im zbog toga biti teško pomoći pri restrukturiranju jer u slovenskim bankama nedostaje kapitala.

Tom je prilikom istaknuo da banke trenutačno trebaju upravljačku stabilnost i da država neće mijenjati uprave, ali će se udružiti neke banke.

Nova Ljubljanska banka (NLB) kao najveća banka u vlasništvu države vrlo je aktivna u aktualnom procesu restrukturiranja tvrtaka, rekao je Čufter i dodao da je kapitala za restrukturiranje tvrtaka u bankama dovoljno nakon što su dokapitalizirane i počele proces sanacije.