SUKOBI NA ISTOKU ZEMLJE

Jacenjuk: Rusija izvozi terorizam u Ukrajinu

  • +6

'Napetosti u Ukrajini'

Izvor: Reuters / Autor: Marko Djurica

Bionic
Reading

Ukrajinski premijer optužio je Rusiju da 'izvozi terorizam' u Ukrajinu koristeći prikrivene snage za organiziranje oružanih separatista koji su, prema njegovim riječima, napali ukrajinske snage i okupirali državne zgrade. 'Ruska vlada mora odmah opozvati svoje obavještajno-diverzantske skupine, osuditi teroriste i zahtijevati da oslobode zgrade', rekao je Arsenij Jacenjuk na sjednici Vlade u srijedu

U Ukrajini je u tijeku vojna akcija na istoku zemlje protiv proruskih pobunjenika, objavio je Oleksandar Turčinov, v.d. predsjednika Ukrajine. Istovremeno, Reuters javlja da je šest oklopnih transportera ušlo u grad Slaviansk, pri čemu je vodeće vozilo imalo na sebi rusku zastavu.

Naoružani muškarci koji sjede na vozilima u odjeći rasparenih borbenih uzoraka djeluju poput proruskih aktivista. Vozila su se zaustavila pred gradskom vijećnicom koju su okupirali separatisti. Na drugom vozilu je amblem Narodne republike Donjeck, koju je skupina separatista proglasila prošlog tjedna, što vlasti u Kijevu vide kao prvi korak u nastojanju da se odcijepe od Ukrajine i priključe Rusiji.

Muškarci su naoružani kalašnjikovima, raketnim bacačima, noževima i pištoljima.

Konvoj oklopnih vozila stigao je iz smjera Kramatorska, 15-ak kilometara južno, gdje su ukrajinske trupe u utorak osigurale kontrolu nad vojnim uzletištem.

Naoružani muškarci mahali su prolaznicima, ulazeći u grad u kojemu su separatisti okupirali nekoliko zgrada, uključujući sjedište policije i urede državne sigurnosne službe.

Opsada Slavianska

Neki prolaznici vikali su 'Rusija, Rusija' i 'Dobro odrađeno, momci'.

U Slaviansku nema ni traga ukrajinskim snagama, unatoč obznani iz Kijeva da se antiteroristička operacija širi s Kramatorska na Slaviansk.

Naoružani proruski separatisti u međuvremenu su preuzeli kontrolu nad Gradskom vijećnicom u Donjecku, objavio je glasnogovornik Vijećnice.

Nešto ranije čuli se se pucnjevi u zračnoj bazi Kramatorsk, a ukrajinske vlasti objavile su da su preuzele kontrolu nad bazom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da je Ukrajina na rubu građanskog rata, a duž granice su raspoređene tisuće ruskih vojnika s teškim naoružanjem.

Rusija je najavila da neće sudjelovati na sutrašnjim pregovorima u Ženevi uz obrazloženje da Ukrajina ne može slati tenkove i istovremeno pregovarati. SAD je poručio da neće pomoći naoružavanje ukrajinskih snaga.


Rusija kritizira UN-ov izvještaj o Ukrajini

Rusija je u utorak oštro kritizirala i kao 'jednostran, ispolitiziran i neobjektivan' opisala izvještaj Ujedinjenih naroda o stanju ljudskih prava koji kaže da se etnički Rusi u istočnoj Ukrajini lažno prikazuju ugroženima kako bi opravdali rusku intervenciju.

'Stječe se dojam da je taj izvještaj nastao u skladu s unaprijed pripremljenim zaključcima', kaže rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Izvještaj je objavio Ivan Šimonović, pomoćnik glavnoga tajnika UN-a, nakon dva prošlomjesečna posjeta Ukrajini.