IZBORI U AFGANISTANU

I Karzai i Abdulah tvrde kako su pobijedili

21.08.2009 u 11:04

Bionic
Reading

Obojica favorita na afganistanskim predsjedničkim izborima Hamid Karzai i Abdulah Abdulah u petak tvrde da su njima pobijedili, dok se istodobno odaziv procjenjuje na 40 do 50 posto.

Voditelj izbornog stožera aktualnog afganistanskog predsjednika izjavio je za Reuters da je Karzai pobijedio u prvom krugu.'Prvi rezultati pokazuju uvjerljivu pobjedu. Neće biti drugog kruga', izjavio je Din Muhamed, pozivajući se na izvješća 29,000 promatrača na biračkim mjestima.

To potpuno opovrgavaju iz stožera negdašnjeg ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha. 'Naši podaci pokazuju da Abdulah vodi s 63 posto glasova', rekao je njegov glasnogovornik Sajed Fazl Sangšaraki za AFP.

Državno izborno povjerenstvo je priopćilo da bi odaziv mogao biti između 40 do 50 posto. 'Odaziv nije isti na sjeveru, u srednjem dijelu zemlje i na jugu, ali općenito je zadovoljavajuć', rekao je glasnogovornik povjerenstva.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je u četvrtak navečer da su predsjednički izbori u njegovoj zemlji provedeni "uspješno", unatoč napadima talibana u kojima je na izborni dan, prema podacima afganistanske vlade, poginulo više od 50 ljudi, javljaju novinske agencije.

'Afganistanski narod prkosio je raketama, bombama i zastrašivanju i izišao je glasovati, to je odlično', rekao je Karzai. 'Unatoč problemima i zastrašivanju, izbori su završili uspješno', rekao je, dodajući da su talibanski militanti izveli 73 napada u 15 od 34 afganistanske pokrajine.

Afganistancima su na provedi izbora čestitali američki predsjednik Barack Obama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen. Pravo glasa imalo je gotovo 17 milijuna Afganistanca, a više od 6.000 birališta osiguravalo je 300.000 afganistanskih i stranih vojnika.