IZBORI U MAKEDONIJI

Ivanov osvojio 52 posto glasova, ali mora u drugi krug

14.04.2014 u 12:21

Bionic
Reading

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov morat će se suočiti s oporbenim protukandidatom Stevom Pendarovskim u drugom krugu predsjedničkih izbora jer zbog odredbi makedonskog izbornog zakona nije uspio pobijediti već u prvom krugu iako je dobio gotovo 52 posto glasova

Ivanov je u prvom krugu dobio 51,8 posto, a Pendarovski, kandidat socijaldemokrata, 36,3 posto, pokazali su neslužbeni rezultati.

Međutim, predsjednik države u Makedoniji može biti izabran u prvom krugu samo ako kandidat dobije potporu više od 50 posto od ukupnog broja registriranih birača, što je oko 870.000 tisuća od 1,7 milijuna birača.

Budući da je odaziv u prvom krugu bio samo nešto više od 50 posto, po brojkama koje je objavilo izborno povjerenstvo, Ivanov je dobio potporu samo oko 450.000 birača zbog čega će se suočiti s Pendarovskim u drugom krugu 27. travnja, kada odaziv neće biti uvjet.

Bez obzira na to, Ivanov je izrazio uvjerenost u izbornu pobjedu 27. travnja, istog dana kada se u Makedoniji održavaju parlamentarni izbori. 'Ovim rezultatom građani su već rekli što će se dogoditi 27. travnja, dvostruka pobjeda na predsjedničkim i parlamentarnim izborima', rekao je Ivanov, kandidat konzervativne stranke VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE je potvdio rezultat koji je objavilo izborno povjerenstvo, rekavši kako brojke pokazuju da je pobjeda bila još snažnija nego je stranka očekivala. 'Računamo na još veću potporu u drugom krugu', kazao je dužnosnik stranke Vlatko Porvev.