AFGANISTAN

Karzaiju izbori uspješni unatoč 50 poginulih

20.08.2009 u 19:31

Bionic
Reading

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai rekao je u četvrtak da su predsjednički izbori u njegovoj zemlji provedeni 'uspješno', unatoč napadima talibana u kojima je na izborni dan, prema podacima afganistanske vlade, poginulo više od 50 ljudi, javljaju novinske agencije

'Afganistanski narod prkosio je raketama, bombama i zastrašivanju i izišao je glasovati, to je odlično', rekao je Karzai, favorit na izborima na kojima je imao 30 protukandidata.'Unatoč problemima i zastrašivanju, izbori su završili uspješno', rekao je, dodajući da su talibanski militanti izveli 73 napada u 15 od 34 afganistanske pokrajine. Po podacima afganistanskog ministarstva unutarnjih poslova, objavljenima po isteku izbornog embarga, u napadima je poginulo više od 50 ljudi, prenosi agencija dpa.

Među poginulima su devetero civila, devetorica policajaca i osmorica vojnika. U nizu sukoba u sjevernoj pokrajini Baghlan poginuo je 21 talibanski borac, kao i lokalni policijski zapovjednik. Među poginulima su i četiri bombaša samoubojica, priopćila je vlada.

'Općenito gledano, sigurnosna situacija bila je bolja nego što smo očekivali. To je svakako najpozitivniji aspekt ovih izbora. Sigurnosna situacija omogućila je ljudima da sudjeluju na izborima', rekao je čelnik UN-ove misije u Kabulu Kai Aide.

Afganistancima su na provedi izbora čestitali i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, te glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.'Čestitam narodu Afganistana na hrabrosti koju je pokazao', rekao je Rasmussen koji boravi u posjetu Islandu, javlja agencija Reuters.

'Afganistanske nacionalne snage sigurnosti provele su operaciju osiguravanja izbora na čemu im treba čestitati. Učinili su sve što je bilo moguće kako bi ovi izbori bili sigurni', dodao je Rasmussen.

Talibani su uoči izbora najavljivali da će svojim napadima omesti održavanje izbora, ali čini se da nisu izveli nijedan napad velikih razmjera. Afganistanske vlasti zabrinute su jedino zbog odziva koji bi mogao biti relativno slab u odnosu na 75 posto koliko je iznosio na prethodnim predsjedničkim izborima 2004.

Pravo glasa imalo je gotovo 17 milijuna Afganistanca, a više od 6.000 birališta osiguravalo je 300.000 afganistanskih i stranih vojnika.