HEROJ SKRIVEN OD JAVNOSTI

Irački novinar dobio marku cipela i bračnu ponudu

17.12.2008 u 23:45

Bionic
Reading

Dok saudijski princ nudi 10 milijuna dolara za cipele kojima je gađan George Bush, u planinama pitoreskne Kabylije, u alžirskom selu Tulmut, jedna tvornica pokrenula je proizvodnju modela cipela nazvanog po al-Zaidiju, novinaru televizije Al-Baghdadia

KAIRO/BAGDAD - Nešto ranije pojavila se vijest da je Egipćanin Saad Gumaa ponudio 29- godišnjem iračkom novinaru ruku svoje 20-godišnje kćeri Amal. Ona studira novinarstvo na Sveučilištu Minya i zdušno se složila s očevim prijedlogom. 'Za mene će to biti čast. Voljela bih živjeti u Iraku, naročito kada bih bila vezana brakom za tog heroja', kazala je mlada žena.

Njezin otac kaže da je pozvao al-Zaidijevog brata Durghama da mu iznese ponudu. 'Nemam mu ništa dragocjenije ponuditi od svoje kćeri i spreman sam joj osigurati sve što joj je potrebno za svadbu', rekao je Saad.

Prosvjedi za oslobođenje novinara

CNN navodi da će al-Zaidi najvjerojatnije biti optužen za uvredu predsjednika strane države, za što je predviđena maksimalna kazna od sedam godina zatvora. Istražni sudac sinoć je razgovarao s al-Zaidijem u njegovoj ćeliji. Durgham kaže da se on nije mogao pojaviti u sudnici zbog teških ozljeda. Vjeruje da je njegov brat brutalno pretučen i da vlast strahuje da bi njegovo pojavljivanje moglo izazvati bijes u sudnici.

Predsjednik iračkog parlamenta Mahmoud al-Mashhadani u srijedu je, nakon eruptivne rasprave iračkih zastupnika o sudbini novinara Montazera al-Zaidija objavio "Više mi nije čast voditi ovaj parlament i objavljujem ostavku".

Obitelj uhićenog novinara u srijedu je stigla na okružni sud kako bi svjedočila izjašnjavanju o krivnji uhićenoga, do čega nije došlo te im je rečneo da je istražni sudac otišao s novinarom razgovarati u zatvor.

"To znači da je moj brat brutalno pretučen i da oni strahuju kako bi njegovo pojavljivanje na sudu u takvu stanju moglo potaknuti bijes naroda", rekao je Durgham al-Zaidi.

Irački parlament zasjedao je na temu donošenja rezolucije kojom se neamerički vojnici pozivaju na povlačenje iz Iraka do lipnja 2009., no sjednicu su prekinuli zastupnici lojalni radikalnome šijitskom vođi Moqtadi al-Sadru tražeći da se po hitnome postupku raspravlja o al-Zaidiju.

Tada je došlo do svađe i naguravanja u parlamentu i predsjednik paramaenta je najavio ostavku, čiju vjerodostojnost nisu mogli potvrditi dužnosnici u njegovu kabinetu.

Al-Mashhadani je član manjinske sunitske strane i već je prijetio ostavkom, a bio je i suspendiran zbog pogrešnog postupanja prema premijeru Nuriju al-Malikiju.

Oko 1.500 prosvjednika u srijedu je u Bagdadu tražilo slobodu za al-Zaidija.