NOVO ZAOŠTRAVANJE

'NATO-ove fotografije ruske vojske su iz 2013.'

10.04.2014 u 19:20

NATO - Ruske snage

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: DigitalGlobe

Bionic
Reading

NATO je u četvrtak objavio petnaestak fotografija snimljenih pomoću satelita na kojima se vidi da je Rusija nagomilala 'velike snage spremne za djelovanje' duž granice s Ukrajinom. Nedugo potom, ruski vojni dužnosnik rekao je da su fotografije snimljene u kolovozu 2013. godine

'Fotografije koje dijeli NATO prikazuju ruske snage Južnog vojnog distrikta koje su prošlog ljeta održavale razne vježbe, neke u blizini granice s Ukrajinom', rekao je visokopozicionirani ruski general, izvijestila je ruska državna agencija RIA, ne navodeći identitet svog izvora.

Rusija je optužila NATO da izmišljenom prijetnjom opravdava svoje postojanje.

'Stalne optužbe protiv nas od strane glavnog tajnika (NATO-a, op. a.) uvjeravaju nas da Savez pokušava iskoristiti krizu u Ukrajini da zbije svoje redove temeljem izmišljene vanjske prijetnje članicama NATO-a i ojača potražnju za Savezom... u 21. stoljeću', priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Moskva predlaže da se propiše ukrajinska neutralnost, čime se ta zemlja ne bi mogla priključiti NATO-u niti Europskoj uniji. To je pak neprihvatljivo novim, prozapadnim vlastima u Kijevu.

NATO: 35.000 - 40.000 ruskih vojnika kod granice s Ukrajinom

NATO pokazao novinarima fotografije vojnih baza snimljene, kako je rečeno, koncem ožujka i početkom travnja. NATO je procijenio da je u 'više od sto baza', uglavnom privremenih, na istoku Ukrajine raspoređeno 'između 35.000 i 40.000' ruskih vojnika.

'To su jako pripremljene snage koje se brzo mogu pokrenuti', zaključio je brigadni general Gary Deakin, direktor Centra za upravljanje krizom (CCOMC) u NATO-ovu glavnom stožeru u Monsu, u Belgiji. 'To zabrinjava zbog toga što su te snage prijetnja za Ukrajinu' iako 'ne znamo planove Rusa', dodao je.

Na jednoj fotografiji se može vidjeti 21 helikopter stacioniran usred polja, blizu Belgoroda, četrdesetak kilometara od granice. U blizini je poredano četrdesetak tenkova i više od sto oklopnih transportera a da 'nema traga stalne baze', rekao je visoki časnik Sjevernoatlantskog saveza.

Na fotografijama drugih baza vide se 'nagomilane snage' s više stotina vozila za prijevoz vojnika, opreme, goriva i oružja.

Raspoređivanje takvih snaga moglo bi se opravdati vojnom vježbom, ali 'nisu zapaženi veći pokreti', ističe časnik.

Činjenica da vojnici nisu maskirani upućuje da su 'spremni za intervenciju ili da se ne skrivaju', ocijenio je.

NATO: Fotografije ruske vojske

Neki vojni stručnjaci misle da Rusija tako želi zastrašiti ukrajinsku vlast prijeteći intervencijom.