ŠTO JE NAMA NAŠA EU DALA?

'Hotelska industrija ima najmanje koristi od ulaska u Uniju'

28.09.2016 u 13:46

Bionic
Reading

Zvonimir Tudorović, predsjednik Uprave Njivice Hotels & Camp Resorta na otoku Krku, u razgovoru za tportal, u sklopu dossiera 'Što je nama naša EU dala', otkriva u kojoj se mjeri ulazak u EU odrazio na turistički sektor i od koga očekuje najveće promjene u hrvatskom društvu

'Moja su očekivanja bila prije svega vezana uz administraciju i uređivanje društvenog aparata', kaže Tudorović. Mladi predsjednik uprave turističkog kompleksa na otoku Krku nadao se da će nam ulazak u EU donijeti sređen državni sustav kakav poznaju zemlje Europske unije. To se u prvom redu odnosi na jednostavnije i kraće procedure te smanjenje korupcije na svim razinama društva. Očekivanja mu se nisu ispunila. 'Nažalost, moram reći da nisu ili, ako jesu, onda se to broji u promilima, a ne u postocima', kaže Tudorović.

Po čemu se danas razlikuje život u Hrvatskoj u odnosu na onaj prije godinu dana zahvaljujući Europskoj uniji? 'Jedina ozbiljna razlika koja se apostrofira su novčana sredstva dostupna za projekte u Hrvatskoj, a koji su u skladu s propisima EU-a', kazuje nam predsjednik Uprave Njivice Hotels & Camp Resorta. Je li onda moguće navesti konkretan primjer prema kojem je primijetio da je Hrvatska ušla u EU?

Todorović odgovara da je upravo mogućnost apliciranja za sredstva koja se povlače iz raznoraznih fondova unutar Unije konkretan primjer na kojem se osjetio ulazak u EU. 'Što i redovito činimo', naglasio je. Bilo je i pogreški u koracima tijekom cijelog procesa ulaska. Kako komentira sudbinu koja je zadesila istarski pršut, teran i prošek nakon ulaska u EU? Tko je za to kriv? 'Nisam adekvatna osoba za to da komentiram legislativu Europske unije, ali ako je istina to da smo mogli na vrijeme zaštititi autohtonost tih proizvoda, a nismo, onda je to, usudio bih se reći, i tragično. Gubimo na dijelu prepoznatljivosti, a posljedice toga tek ćemo osjetiti', mišljenja je Tudorović.

U kojoj se mjeri u njegovoj branši uopće osjetio ulazak u EU? Kako se mu se to reflektiralo na posao? Ovaj hotelijer nam kazuje da hotelska industrija, osim samih sredstava koja može dobiti za kvalitetne projekte, ima najmanje koristi od ulaska u Europsku uniju. Što se tiče prednosti i nedostataka ulaska u EU, kad si dio velike obitelji, kazuje, to ima svoje prednosti, kao i nedostatke. 'Nadam se da će prednosti uskoro početi dolaziti na vidjelo, da će sustav biti uređeniji, da će se korupcija svesti na minimum, da će sudstvo biti brže i učinkovitije... Danas to ne mogu navesti. Možda vijest o ukidanju roaminga?, kazao je sa smiješkom.

Političari su ti koji bi trebali urediti sustav i okvire unutar kojih bi građani trebali lakše raditi i živjeti. Je li zapazio rad hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu? 'Iskreno, nisam. Odnosno nisam zapazio njihov rad. Ono što sam zapazio je to da redovito komentiraju političke odluke u Hrvatskoj', kritičan je Tudorović. Ipak, ako treba izdvojiti nekoga, tko bi to bio? 'Nažalost, samo Ružu Tomašić, i to po vrlo konzervativnim stavovima, s kojima se uglavnom ne slažem', kratak je i izravan.

Za kraj je ponovio kako se nada da će ulazak u EU pridonijeti tome da sustav bude brži i efikasniji te s nižim stupnjem korupcije u cijelom društvu. 'Pritom na umu najviše imam državni aparat', poentirao je Tudorović.