UČINKOVIT KAO PARACETAMOL

Stotine milijuna eura uludo potrošene na Tamiflu

10.04.2014 u 10:07

Bionic
Reading

Stotine milijuna funti možda se potrošilo u Velikoj Britaniji na lijek protiv gripe koji nije ništa učinkovitiji od paracetamola, pokazala je analiza Cochrane Collaborationa, piše BBC. Tako je Velika Britanija dala čak 473 milijuna funti (oko 567,6 milijuna eura) na Tamiflu, koji su vlade diljem svijeta masovno skladištile za slučaj pandemije gripe

Cochrane Collaboration tvrdi kako ovaj lijek nije spriječio širenje gripe ni smanjio opasne komplikacije, već je samo malo pomogao kod ublažavanja simptoma. Proizvođač Roche i neki drugi stručnjaci kažu pak kako je ova analiza manjkava.

Od 2006., u Velikoj Britaniji postoje zalihe antivirusnog lijeka Tamiflua, kada su neke zdravstvene agencije predvidjele da bi pandemija ptičje gripe mogla ubiti i do 750.000 ljudi u Britaniji. Slične odluke donesene su i u drugim zemljama, piše BBC. Tako je i Hrvatska 2009., pod vodstvom ondašnjeg ministra zdravstva Darka Milinovića stvorila zalihu ovog lijeka, naručivši u prvom valu 400.000 kutija Tamiflua.

Lijek se često propisivao i nakon izbijanja svinjske gripe 2009. godine.

Farmaceutske tvrtke inače ne objavljuju sve svoje rezultate istraživanja. Ovo je izvješće rezultat kolosalnih borbi da se objave prethodno skriveni podaci o učinkovitosti i nuspojavama Tamiflua.

Izvješće zaključuje da lijek smanjuje tvrdokornost simptoma gripe sa sedam dana na 6,3 dana u slučaju odraslih osoba i 5,8 dana u slučaju djece. No autori izvješća također su kazali kako bi lijekovi poput paracetamola mogli imati sličan učinak, piše BBC.

Također se tvrdilo kako ovaj lijek može spriječiti upalu pluća u razvoju, no Cochrane kaže kako su rezultati bili toliko slabi da se učinak nije bio vidljiv.
Još jedan razlog za gomilanje ovog lijeka bio je i taj da se uspori širenje bolesti kako bi se dalo vremena razvoju cjepiva. Autori izvješća dodaju da 'ne postoji vjerodostojan način da se dokaže da ti lijekovi mogu spriječiti pandemiju'.

Također tvrde da ovaj lijek izaziva niz nuspojava, uključujući mučnine, glavobolje, psihološke poremećaje, problem s bubrezima i hiperglikemiju.

Carl Heneghan, profesor medicine na Sveučilištu u Oxfordu i jedan od autora izvješća, izjavio je za BBC: 'Mislim da ovih 500 milijuna funti nije nikako pomoglo ljudskom zdravlju, dapače, samo su mu naštetili. Postojeći sustav za provjeru lijekova toliko je iskvaren i otvoren za raznorazne zlouporabe koje javnost dovode u zabludu.'

Liječnik Tom Jefferson, epidemiolog, rekao je: 'Ne bih ga dao za ublažavanje simptoma gripe, propisao bih paracetamol.'

Istraživači Cochrane Collaborationa nisu prozivali ni pojedince niti organizaciju, već su kazali kako je bilo propusta na svakom koraku; od proizvođača do regulatora, i na kraju vlasti.

Farmaceutska tvrtka Roche ne slaže se s općim zaključcima izvješća Cochrane Collaborationa i upozorava da bi oni potencijalno mogli imati 'ozbiljne javnozdravstvene posljedice', piše BBC.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koje kategoriziraTamiflu kao neophodan lijek poručila je sljedeće: 'Pozdravljamo novu, strogu analizu raspoloživih podataka i razmotrit ćemo rezultate nakon što se pojave.'