MISTERIJ I DALJE TRAJE

Kapetan i tri člana posade još na brodu Arctic Sea

20.08.2009 u 13:14

Bionic
Reading

Kapetan i tri člana posade ruskoga teretnog broda "Arctic Sea" još se nisu vratili u Moskvu nego su i dalje na brodu na pučini kod Zelenortskih Otoka, javila je agencija Interfax pozivajući se na Ministarstvo vanjskih poslova.

Nešto ranije, rusko ministarstvo obrane priopćilo je kako je svih 15 članova posade u četvrtak sletjelo u Moskvi, kao i osmorica gusara. Pratili su ih istražitelji koji pokušavaju rekonstruirati što se točno dogodilo s brodom između prvih kontakata s gusarima 24. srpnja i oslobađanja broda prošlog ponedjeljka.

Član istražnog tima rekao je agenciji Interfax da će posada biti puštena tek kad se dokaže da nisu imali nikakve veze s otmicom broda.

Gusari, prerušeni u agente za suzbijanje narkokriminala, popeli su se na brod u Baltičkom moru 24. srpnja, međutim, posada je rekla da su nakon toga napustili brod.

"Arctic Sea" potom je kontaktirao britansku obalnu stražu 28. srpnja prije no što je posve prekinuo radarske veze na više od dva tjedna.

Gusari, za koje ruski dužnosnici kažu da su podrijetlom iz Rusije, Latvije i Estonije, navodno su se ponovo ukrcali na brod, kad su se pojavili u gumenom čamcu pored broda na otvorenom moru i zamolili za pomoć koju im je posada pružila.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je konfisciran gumeni čamac u kojem su gusari doplovili do broda, kao i veća količina streljiva i oružja.

Brod je, prema svojoj dokumentaciji, prevozio drvo u Alžir. Međutim, europski i ruski vojni stručnjaci pretpostavljaju da je u teretu mogla biti skrivena i veća količina ilegalnog oružja.