BITKA ZA BRISELSKE FOTELJE

SDP i HDZ potrošit će maksimalno koliko se može

10.04.2014 u 08:30

Bionic
Reading

Maksimalan iznos dopušten zakonom planiraju potrošiti liste okupljene oko najmoćnijih stranaka u Hrvatskoj, SDP-a i HDZ-a, u sklopu kampanje uoči predstojećih izbora za Europski parlament

Ukupno će šest najbolje rangiranih lista prema anketama javnog mnijenja potrošiti najmanje četiri milijuna kuna u promidžbene svrhe. Zakonom je dopušteno milijun i pol po listi i u tom okviru će se kretati potrošnja Kukuriku koalicije na promidžbu u predizbornoj kampanji. 'Maksimalan iznos koji se smije utrošiti u kampanji je 1.500.000 kuna sa PDV-om po listi što je i planirano, a troškovi kampanje će se dijeliti prema osvojenim mandatima', poručio nam je poslovni direktor SDP-a Dinko Suton. Koalicija će imati zajednički budžet. Iz SDP-a pojašnjavaju i da su novac za kampanju smo osigurali iz vlastitih, redovnih izvora financiranja.

Redovni izvori financiranja parlamentarnih stranaka su najvećim dijelom novac koji dobiju od države za zastupnike i vijećnike te članarine i donacije. Valja napomenuti da parlamentarne stranke godišnje dobiju 325.000 kuna po zastupniku, a zastupnica vrijedi 10 posto više.


ORaH troši najmanje

Koalicija HDZ-a, HSS-a i HSP-a dr. Ante Starčević prema riječima glasnogovornice Dajane-Antonije Bebek također planira potrošiti iznos dopušten zakonom od milijun i pol kuna. Laburisti koji su na prošlim izborima uspjeli osvojiti mandat u Europskom parlamentu će, prema riječima Branka Vukšića, potrošiti 600 tisuća kuna. 'Donacije koje primamo su uglavnom sitne uplate članstva u iznosu od 100 ili 200 kuna i od toga se ne sakupi mnogo', objasnio je Vukšić.

Od lista koje dobro stoje u predizbornim anketama najmanje će potrošiti ORaH Mirele Holysvega 20 tisuća kuna. Iz OraH-a poručuju da je situacija u državi takva da se treba oprezno trošiti. Novac za kampanju je sakupljen isključivo od članarina i malih donatora, a kao donatore ističu i volontere koji će tijekom rada na kampanji stranci pokloniti svoje vrijeme

Nacionalni forum Nikice Gabrića s koalicijskim partnerima u kampanji za izbore za EU parlament planira potrošiti 350.000 tisuća kuna s time, naglašavaju, da bi optimalni proračun bio 500.000 tisuća kuna. Kampanju će financirati donacijama i prilozima članova, a jedan od najvećih pojedinačnih donatora je i sam predsjednik Nacionalnog foruma Nikica Gabrić.

Nove nade desnice, Savez za Hrvatsku unutar kojeg je HDSSB najveća stranka, preko glasnogovornika Karla Šatvara poručili se da će u kampanji potrošiti znatno manje od zakonom dozvoljenih milijun i pol kuna. Oni će kampanju fokusirati na direktnom kontaktu s biračima. U HDSSB-u smatraju da ovakva kampanja iziskuje mnogo više vremena i truda, ali je znatno jeftinija i efikasnija.

GONG će pratiti potrošnju

Troši li se novac sukladno zakonom propisanoj proceduri, i ovoga puta će paziti GONG, ali u ponešto izmijenjenoj ulozi. 'Nećemo kao prije brojati oglase, ali ćemo pratiti nadzor financiranja predizborne kampanje', kazao nam je izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić. Kako je pojasnio DIP na ovim izborima prvi put ima ovlasti pratiti provođenje zakona i izriče sankcije za kršenje pravila pa će GONG pratiti njihov rad. Naglasio je da će se svakako odmah uključiti ako se dogodi neka velika nepravilnost. A hoće li stranke ostati u okviru najavljenih financijskih iznosa, Zelić kaže da će se vidjeti i golim okom.