PISMO VESNI PUSIĆ

OESS prosvjeduje zbog presude Slavici Lukić

08.04.2014 u 22:02

Bionic
Reading

Predstavnica europske organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) izrazila je hrvatskoj vladi u utorak duboku zabrinutost zbog nedavnih presuda hrvatskim novinarima za klevetu

'Time se šalje prijeteća poruka koja bi mogla ograničiti slobodan protok informacija i ograničiti izvještavanje u pitanjima od javnog interesa', poručila je Dunja Mijatović iz OESS-a u pismu hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić.

'Pozivam hrvatsku vladu da iz kaznenog zakona makne uvredu časti i da sasvim dekriminalizira klevetu'.

Nedavno su novinari Slavica Lukić i Vladimir Matijanić osuđeni za za kazneno djelo sramoćenja iako su izvješćivali o temama od očitog javnog interesa, kaže se u priopćenju što ga je izdao OESS.

Po podacima Hrvatskog novinarskog društva, u ovome trenutku protiv novinara se vodi više od 40 postupaka zbog sramoćenja. Mijatović kaže kako su sadašnje hrvatske zakonske definicije uvrede i sramoćenja 'neodređene, podložne individualnoj interpretaciji i time arbitrarnoj primjeni'.

'Sloboda govora ne bi smjela biti podložna nikakvom kaznenom progonu', piše Mijatović potpredsjednici hrvatske vlade. 'Moj ured dosljedno zagovara punu dekriminalizaciju klevete u svim zemljama OESS-a'.

OESS-ova predstavnica za slobodu medija prati razvoj medija u svih 57 zemalja OESS-a i upozorava na kršenja slobode izražavanja i slobode medija.

Slavica Lukić tužena je i osuđena zato što je objavila da je privatna poliklinika Medikol od studenog 2007. pa do kraja 2013. dobila iz sredstava HZZO-a 500 milijuna kuna. Novinarka je ustvrdila da je Medikol, unatoč ogromnom prihodu javnog novca, nestabilna ustanova. Razvoj događaja to je i potvrdio pa su prije nekoliko mjeseci vlasnici Medikola zatražili predstečajnu nagodbu, objavilo je Hrvatsko novinarsko društvo.