BRUKA VLADAJUĆIH

Toliko o ravnopravnosti: SDP i HNS imaju manjak žena na listi!

08.04.2014 u 16:21

Bionic
Reading

Koalicijska lista SDP, HNS, IDS, HSU nije poštovala kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola na kandidacijskim listama za izbore za Europski parlament

Na zajedničkoj listi ove koalicije nalaze svega četiri žene: Biljana Borzan na drugom, Višnja Fortuna na osmom, Sandra Petrović Jakovina na devetom i Karolina Leaković na desetom mjestu, što je nedovoljnih 36,3 posto. Očito je u dugim pregovorima SDP-a s koalicijskim partnerima, ali i unutar stranke žrtvovana ženska ravnopravnost, jer ni pozicije za kandidatkinje koje su se našle na listi nisu zavidne.

Biljana Borzan, najbolje rangirana žena na listi Kukuriku koalicije, objašnjava kako je SDP unutar liste Kukuriku koalicije ponudio dovoljan broj žena. 'Od sedam pozicija koje ulaze u kvotu SDP-a na listi, tri su žene', kazala nam je Borzan. Od koalicijskih partnera HSU je kandidirao Višnju Fortunu, a HNS i IDS muškarce. Da je na listi nominirana još jedna žena, lista bi zadovoljila traženu zastupljenost jednoga spola od najmanje 40 posto. Borzan je pojasnila da je koalicijskim sporazumom regulirano da jedna stranka drugoj ne može postavljati kadrove, pa je tako došlo i do manjka žena na listi. 'Koalicijski partneri su također ponudili najbolje kandidate koje su imali', izjavila je Borzan i dodala u polušali da nije SDP mogao ponuditi same žene iz svoje kvote.

HDZ s koalicijskim partnerima na listi ima pet žena, od kojih su na prvih šest mjesta čak četiri žene: Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Marijana Petir i Ruža Tomašić. Od favoriziranih lista istaknimo da ni koalicija Savez za Hrvatsku nije ispoštovala žensku kvotu o najmanje 40-postotnoj zastupljenosti na listama. Savez za Hrvatsku na listi ima svega dvije žene. Od lista koje bilježe bolje rezultate u predizbornim anketama kvotu su poštovali i ORaH Mirele Holy, koalicija okupljena oko Nacionalnog foruma Nikice Gabrića i Hrvatski laburisti.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorila je u utorak na negativan trend u zastupljenosti žena na kandidacijskim listama za ovogodišnje izbore za Europski parlament u odnosu na prošlogodišnje.

Udio žena na listama smanjen je sa 38,4 na 34,5 posto, smanjio se broj lista koje poštuju kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola, kao i broj lista na kojima je nositeljica žena, rekla je Ljubičić za Hinu. Prošle je godine 15 od 28 kandidacijskih lista, dakle 54 posto, poštovalo kvotu od najmanje 40 posto zastupljenosti jednog spola, a ove je godine to 10 od 25 lista, njih 40 posto, ističe pravobraniteljica pozivajući se na podatke Državnog izbornog povjerenstva.

Smanjio se, upozorava, i broj kandidacijskih lista koje 'nose žene', prošle ih je godine bio pet od 38 ili 18 posto, a ove tri od 25, odnosno 12 posto. Pravobraniteljica konstatira kako se negativan trend nastavlja, unatoč tome što je u više navrata pred izbore pozivala političke stanke da poštuju načelo ravnopravnosti spolova te da na listama uravnoteženo budu zastupljeni žene i muškarci.
Zanimljivo je istaknuti i da je najmlađi kandidat Mihael Peklar iz ORaH-a, rođen 1995, a najstariji Vladimir Konečny iz Abecede demokracije, rođen 1934. godine.

Najmlađa kandidatkinja je Marija Drenski iz Hrvatske radničke stranke (1991), a najstarija Jasna Tkalec iz Socijalističke radničke partije Hrvatske (1941).