UDAR NA SEPARATISTE

Ukrajina u ofenzivi na Donjeck i Harkov

08.04.2014 u 13:11

Bionic
Reading

Ukrajinske vlasti tvrde da su povratile kontrolu nad zgradama regionalne uprave u istočnom gradu Harkovu koje su u nedjelju zauzeli proruski prosvjednici, zagovornici pripajanja Rusiji, javlja BBC

Ukrajinske vlasti dodaju kako se nadaju da će i zgrade u Luhansku i Donjecku uskoro biti oslobođene.

Proruski aktivisti koji su zauzeli urede regionalne uprave u Donjecku u istočnoj Ukrajini objavili su u ponedjeljak dokument nazvan deklaracijom neovisnosti regije Donjecka.

Moskva je rasporedila tisuće vojnika duž granice s istočnom Ukrajinom. Iako tvrdi da nema namjeru okupirati Ukrajinu, kaže da ima pravo braniti etničke Ruse u toj zemlji.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Ukrajine Danylo Lubkivskij rekao je za BBC Radio da je situacija u istočnoj Ukrajini 'pod kontrolom, no da je i dalje opasno'.

Turčinov: Ukrajinske separatiste tretirat će se kao teroriste

Separatisti koji se naoružavaju i zauzimaju zgrade, bit će tretirani kako predviđaju Ustav i zakoni, kao teroristi i kriminalci, kazao je u utorak ukrajinski privremeni predsjednik Oleksandr Turčinov.

Snage reda 'nikada neće upotrijebiti oružje protiv mirnih prosvjednika', naglasio je on pred parlamentom. Turčinov je kazao da su 'vatreno oružje i granate' korišteni protiv snaga reda raspoređenih kako bi ponovno

zauzele prostorije lokalne uprave u gradu Harkivu.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov je objavio u utorak ujutro da je provedena protuteroristička operacija u Harkivu i da je uhićeno oko 70 'separatista'. Avakov je javio da su tri osobe ozlijeđene, od kojih jedna teško, među pripadnicima snaga reda u Harkivu.

Agencija Interfax Ukrajina prenosi priopćenje ministarstva unutarnjih poslova koje je objavilo da su uhićeni osumnjičeni za 'ilegalnu aktivnost povezanu sa separatizmom, organiziranjem masovnih nereda i ugrožavanjem ljudskog zdravlja'.