TPORTAL U BRUXELLESU

Plenković i Picula spašavaju europski projekt od ekstremista

05.04.2014 u 08:23

Bionic
Reading

Predizborna kampanja za Europski parlament bit će jedna od najduljih, a hrvatski zastupnici najavljuju kako im je namjera baviti se relevantnim europskim temama, a ne lokalnim hrvatskim prepucavanjima. U sljedećih 45 dana, vidjet ćemo koliko će uspjeti u toj plemenitoj namjeri

'Ljudi koji imaju jasan politički identitet mogu surađivati sa suparnicima', izjavio je u Bruxellesu zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier (HDZ) objašnjavajući kako funkcionira njegova obilno hvaljena suradnja s Toninom Piculom oko pojedinih tema. Čini se da će suradnja suparnika biti ključna za funkcioniranje budućeg saziva Europskog parlamenta s obzirom na to da se procjenjuje da će od 750 zastupnika njih više od 100 biti protivnici postojanja Europske unije, koji su u Bruxelles došli s jasnom namjerom opstrukcije.

Andrej Plenković, u međuvremenu i službeno proglašen nositeljem liste HDZ-ove koalicije, zato najavljuje da se u predizbornoj kampanji želi baviti ozbiljnim europskim temama, primjerice 'budućnošću Europe kroz izglasani sedmogodišnji budžetski okvir', koji pokazuje da je došlo do 'renacionalizacije politike u EU-u', zbog čega je 'zadatak stranaka mainstreama da budu na visini zadatka'. Plenković se nada i da će ovaj put domaći mediji bolje pratiti europske izbore te predviđa da će u sljedećem sazivu zastupnici Europske pučke stranke i Socijalista i demokrata još više morati surađivati kako bi obranili institucije EU-a od 'stotinu zastupnika koji su protiv EU-a'.

'Moramo jasno podržati europski projekt. Uostalom, prvaci europskih pučana osmislili su i pokrenuli EU', kazao je Plenković te još napomenuo da pučani nikako ne bi smjeli preuzeti retoriku desnih ekstremista kako bi ih na taj način pokušali politički neutralizirati.


Zastupnik Tonino Picula (SDP) također smatra da će 'pučani i socijaldemokrati u budućem parlamentu surađivati na spašavanju europskog projekta' i najavljuje da će u Hrvatskoj voditi kampanju koja će izbjeći lokalna prepucavanja. O tome da su u Bruxellesu prilično zabrinuti oko budućnosti EU-a, svjedoči i konstatacija zastupnice Biljane Borzan o istupima koji su se u proteklih godinu dana mogli čuti u Europskom parlamentu od ekstremista, kojima sve ankete predviđaju značajan uspjeh: 'Neki od govora koje čujem u parlamentu podsjećaju na retoriku iz 1988. i 1989., dakle iz vremena raspada Jugoslavije.'

Prema procjenama koje je iznio glasnogovornik Europskog parlamenta Jaume Duch, ankete napravljene d 20. ožujka pokazuju da bi EPP mogao osvojiti 28,1 posto glasova (211 zastupnika), a Socijalisti i demokrati 27,43 posto (206 zastupnika), što sugerira da će sljedećim sazivom dominirati 'velika koalicija' zasnovana na kompromisu, ali i strahu od protueuropskih snaga.

Stoga bi bilo više nego potrebno da se u ovoj kampanji u Hrvatskoj bavi aktualnim europskim, a ne vječnim domaćim temama. Zastupnici oba velika politička bloka iz Hrvatske to su i obećali na sastanku s hrvatskim novinarima u Bruxellesu, no znamo i kako je to inače s obećanjima političara.