RATNI ZAPOVJEDNIK I VOĐA PODZEMLJA

Ćelo se ubio u stanu u Sarajevu?

18.12.2008 u 11:08

Bionic
Reading

Ismet Bajramović - Ćelo, ratni zapovjednik obrane Sarajeva i žestoki momak sarajevskog podzemlja, u srijedu je pronađen mrtav, javio je Radio Sarajevo

Ovu informaciju potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Dragan Mioković, te dodao da okolnosti pod kojima je stradao još nisu poznate.

Jedna od neslužbenih verzija razloga Ćeline smrti je samoubojstvo, saznaje Radio Sarajevo

Život jedne od najživopisnijih balkanskih kriminalnih figura okončan je u 42. godini, a slavu, koju je ovaj predratni sitni kriminalac stekao zapovijedanjem obranom Sarajeva, i imidž ljubimca Alije Izetbegovića brzo je poništio kasnijim medijskim napisima, u kojima je prozivan za šverc i ratno profiterstvo tijekom opsade grada.

Ovakvoj slici je i sam rado pridonosio fotografirajući se po gradu u skupim automobilima te spektakularnim potezima poput vožnje konjskom kočijom tijekom nogometnog derbija Sarajeva i Željezničara na Koševu, trudeći se prezentirati kao vođa sarajevskog podzemlja.

Znao je upasti i u redakciju lista Dani, gdje je novinarima prijetio vodenim pištoljem, no u ruke sarajevskog tužiteljstva stigao je tek pod optužbom za ubojstvo Rahmana Hajdarpašića.

U dijelu bosanskohercegovačke javnosti vjeruje se da je Ćelo uvijekimao zaštitnike u vrhu vlasti, jer je previše znao o kriminalnimzbivanjima tijekom rata u BiH, osobito o nerasvijetljenoj ulozipredsjednika Alije Izetbegovića.

Bajramović je posljednjih godina bio lošeg zdravstvenog i psihičkog stanja, izazvanog posljedicama ratnog ranjavanja u predjelu srca, i bio je pod stalnim utjecajem opijata radi ublažavanja bolova.

Bajramovića je također teško pogodila i prošlomjesečna smrt njegove sestre.

Iako se nije često pojavljivao u javnosti, u nekoliko navrata je ipak bio u središtu incidenata u sarajevskim kockarnicama.

Bajramovićevom smrću nestao je i posljednji od sarajevskih ratnih zapovjednika čije su zasluge za obranu Sarajeva često bile u sjeni kriminalnih aktivnosti.

Juka Prazina je ubijen još za vrijeme rata u Belgiji, Taib Torlaković je stradao u eksploziji autobombe prije četiri godine, dok je Rasim Delalić - Ćelo ubijen 2007. u Sarajevu.

Njihovom smrću te uhićenjem braće Gaši i njihovih suradnika na sarajevskoj kriminalnoj sceni stvoren je svojevrstan vakuum.