UGLEDNI TURSKI LIST

Da se poštuju ugovori, Krim bi trebao biti turski!

Bionic
Reading

Turski dnevni list Hürriyet piše da, u slučaju da Krim proglasi neovisnost, taj poluotok pada pod tursku vlast. Tako bi trebalo biti ako bi se poštovao sporazum star 230 godina, a koji je potpisan između tadašnjeg Osmanskog i Ruskog Carstva

Prema sporazumu kojeg je potpisala ruska carica Katarina Velika 19. travnja 1783. godine, poluotok Krim je iz Osmanskog Carstva prešao pod vlast Ruskog Carstva.

'No jedna od najvažnijih odredbi sporazuma je odredba koja utvrđuje uvjete prema kojima se poluotok, ako proglasi neovisnost, ne može pripajati nekoj trećoj strani. Ako proglasi neovisnost mora se automatski vratiti pod zaštitu Turske', tvrdi autor članka turskih novina.

On napominje da je Turska još 1991. godine, nakon raspada SSSR-a i osamostaljenja Ukrajine, imala formalno pravo da traži Krim pod svoju jurisdikciju.

'No turska vlada koju je tada vodio Turgut Ozal, s obzirom na geopolitičke promjene u sjevernoj Turskoj i općenito u svjetskoj ekonomiji, nije branila tu poziciju. Turska se ograničila na zahtjeve da se ponovno uspostave prava manjinskih krimskih Tatara', citirala je autora članka i novinska agencija krimskih Tatara QHA.

Ali ako se želi Krim priključiti Rusiji, najprije je potrebno da se nezavisnost proglasi iz Kijeva. 'U tom trenutku, ako su poštovana sva pravila međunarodnog prava, Turska može objaviti: Preuzimamo vlast nad Krimom!', zaključio je autor, a prenosi maidantranslations.com.