NESTALI ZRAKOPLOV

U Maleziji teroristi planirali ponoviti 11. rujan?

16.03.2014 u 11:11

Bionic
Reading

Policijski istražitelji svoje zanimanje u istrazi oko nestalog malezijskog putničkog Boeinga 777 na letu MH370 usmjeravaju prema islamskim teroristima, a spominje se i mogućnost da se pripremao napad sličan onome 11. rujna

Prošlog tjedna Sajid Badat, svjedok pokajnik koji je putem videolinka s tajne lokacije negdje u Velikoj Britaniji svjedočio na suđenju Sulaimanu Abu Ghaithu, zetu likvidiranog šefa al-Qaide Osame bin Ladena otkrio je nevjerojatan scenarij. Badat je na sudu kazao da je pet Malezijaca planiralo oteti zrakoplov. Zaključana vrata pilotske kabine planirali su provaliti pomoću bombe sakrivene u cipeli, piše Telegraph.co.uk. Sigurnosni stručnjaci njegov iskaz smatraju pouzdanim.

On se, navodno, osobno sastao s malezijskim islamistima, od kojih je jedan pilot, u Afganistanu, i predao im cipelu s bombom. Kazao je i da im je sam ponudio cipelu kada ga je jedan od njih upitao što ako ulaz u pilotsku kabinu bude zaključan. Izvori iz britanskog obavještajnog sustava navode da takva operacija iziskuje dugotrajno planiranje. Badat je zaključio i da su Malezijci, uključujući i pilota, bili spremni za akciju.

Na mogući terorizam aludirao je i malezijski premijer Najib Razak rekavši da na to ukazuje namjerno isključivanje komunikacijskih sustava. 'To je učinio netko s planom', naglasio je on.

Ideja o otmici je navodno potekla od Kalida Šeika Mohameda, kojega Amerikanci smatraju glavnim operativcem napada 11. rujna na tornjeve WTC-a u New Yorku i zgradu Pentagona u Washingtonu. Pokaže li se da je Badat u pravu, to znači da su najvjerojatnije pilot i kopilot malezijskog aviona onesposobljeni te su zrakoplov preuzeli teroristi, koji su htjeli izvesti napad sličan onome 11. rujna. Jedna od mogućih meta, ako je Badatov scenarij točan, bili bi tornjevi blizanci Petronas u Kuala Lumpuru, simbolu malezijskog modernizma, koji su od 1998. do 2004. godine bili na samom vrhu liste najviših zgrada na svijetu.