MISTERIOZNI NESTANAK

Ako je otet, gdje je sletio nestali avion s 239 putnika?

16.03.2014 u 10:16

Bionic
Reading

Gdje je nestao Boeing 777 u vlasništvu Malaysia Airlinesa na letu iz Kuala Lumpura za Peking? Pitanje je to na koje ni sedam dana od nestanka nema odgovora

Teorija o tome što se s njim dogodilo uistinu je mnogo. Od pada i potonuća pa do otmice, koja se sve češće spominje kao mogućnost. Ako se dogodila, pitanje je gdje je avion sletio. U potrazi trenutno sudjeluje 14 zemalja, 43 broda, 58 aviona i nestanak Boeinga jedan je od najvećih misterija u povijesti zrakoplovstva.

U avionu je bilo 239 putnika, od čega 153 Kineza i 38 Malezijaca, dok su ostali bili Kanađani, Amerikanci, Nizozemci, Rusi, Ukrajinci, Australci, Novozelanđani, Francuzi i Indijci.

Kako je javio CNN, citirajući jednog američkog dužnosnika koji sudjeluje u istrazi, avion je nakon što je nestao s vojnog radara nekoliko puta drastično mijenjao visinu i smjer leta te je u jednom trenutku letio na visini od 45.000 stopa koju Boeing 777 jedva može podnijeti.

Time pak prenosi izjavu kapetana Rossa Aimera, zrakoplovnog konzultanta i bivšeg instruktora za pilote Boeinga 777, prema kojem 'ako je avion sklonjen na kopnu, morali su imati nešto kao vojni aerodrom u džungli, malo ravno zemljište ili naprosto sletjeti na plaži'.
Prema drugoj teoriji, a ima ih na desetke, avion se mogao srušiti u Bengalskom zaljevu ili drugdje u Indijskom oceanu.

Malezijski ministar kazao je su satelitski podaci utvrdili da se zrakoplov oko sat vremena nakon polijetanja iz Kuala Lumpura prema Pekingu okrenuo i vratio preko Malezije prema zapadu te da je dalje mogao imati dva koridora: ići sjeverno prema sjeveru Tajlanda i Kazahstanu ili južno od Indonezije prema južnom dijelu Indijskog oceana. Zbog toga je područje pretrage znatno prošireno, ali avionu još uvijek nema ni traga.