VELEPOSLANIK LEVČENKO

'Da je Ukrajina zadržala nuklearno oružje, ne bi imala problema'

13.03.2014 u 14:39

Bionic
Reading

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj i BiH Aleksandar Levčenko održao je u zagrebačkom veleposlanstvu konferenciju za medije kako bi ukazao na 'nemile događaje na Krimu', a govorio je na temu nelegitimnosti krimskog referenduma

Levčenko je iznio službeni stav Ukrajine o Krimu i odnosu s Ruskom Federacijom kako bi senzibilizirao širu međunarodnu javnost i ukazao na probleme u Ukrajini, javlja Anadolu Agency (AA).
'Želimo još jednom skrenuti pažnju svjetskim političarima, europskim državama i ljudima dobre volje da ujedine snage i zaustave ovaj ratoboran i nepoželjan pohod na Krim', poručio je Levčenko.
Upozorio je na to kako je parlament Autonomne Republike Krim donio 'nelegitimnu odluku o raspisivanju referenduma' za 16. ožujka na poluotoku Krim koji ima za cilj odcjepljenje Krima od Ukrajine i njegovu aneksiju od Rusije'.

Veleposlanstvo smatra neophodnim objasniti međunarodnoj javnosti zašto raspisani referendum ne može biti legitiman i zašto će njegovi rezultati biti ništavni. 'Ukrajina je unitarna, a ne federativna država i njezine administrativne jedinice nemaju pravo samostalno odlučivati o vlastitu statusu, a kamoli o odcjepljenju. To se tiče i Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja koji su neotuđivi dio teritorija suverene i neovisne države Ukrajine. Raspisivanje 'referenduma' proturječi Ustavu Ukrajine, kao i Ustavu AR Krim. Prema Ustavu Ukrajine pravo raspisivanja referenduma po pitanjima teritorijalnih izmjena ima isključivo Vrhovna Rada Ukrajine, a pitanja izmjene teritorija rješavaju se samo na referendumu cijelog ukrajinskog naroda', poručio je Levčenko i raspisivanje i održavanje tzv. krimskog referenduma nazvao grubim kršenjem Ustava i nacionalnog zakonodavstva Ukrajine.

Pritom je naglasio kako rezultati glasanja neće imati nikakve pravne snage. 'Moskovska propaganda nastoji legitimizirati tzv. referendum i apelira na pravo naroda na samoopredjeljenje. Ali stanovništvo Krima nije posebna nacija koja živi na svom povijesnom tlu, nego zaista samo stanovništvo koje se sastoji od Rusa, Ukrajinaca i predstavnika mnogih drugih naroda. Jedini su autohtoni narod Krima krimski Tatari, a upravo oni masovno podržavaju jedinstvo s ostalom Ukrajinom', izjavio je Levčenko i dodao kako je taj čin potpuni apsurd koji ugrožava teritorijalni suverenitet svake zemlje i urušava cjelokupni sustav međunarodnog prava.

'Da je taj trik režiran, svjedoči i to što je u ruskom parlamentu pripremljen nacrt zakona prema kojem bilo koji dio teritorija druge države može biti primljen u sastav Ruske Federacije prema rezultatima referenduma stanovnika tog teritorija ili jednostavno na zahtjev tijela državne vlade određenog dijela strane države. Baš taj scenarij upravo se realizira na Krimu', upozorio je Levčenko i poručio kako se ovime otvara pandorina kutija te da bi Rusija mogla ovakvom praksom izvršiti invaziju na okolne države u kojima ima ruske manjine.

Levčenko je istaknuo kako je parlament Krima u uvjetima dolaska stranih trupa postao samo rukavica na ruci Kremlja i kako je '11. ožujka donio apsolutno nepravomoćnu Deklaraciju o nezavisnosti Krima u kojoj stoji da će se odmah poslije referenduma 'nezavisni Krim' pripojiti Rusiji. Istog je dana Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije izjavilo da ta Deklaracija ne krši međunarodno pravo i norme UN-a'.
Referendum koji se priprema u Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, Levčenko je nazvao ciničnom političkom farsom namijenjenoj stvaranju prividnog legitimiteta aneksije ukrajinskog poluotoka.
Veleposlanik je ponovio kako je Ukrajina zamoljena od članica Ujedinjenih naroda (UN) da preda svoj, treći po veličini u svijetu nuklearni potencijal, Ruskoj Federaciji, što je i učinila. Ukrajina je zauzvrat od stalnih članica UN-a dobila sigurnosne garancije o teritorijalnoj cjelovitosti zemlje, naglasio je Levčenko i dodao da Ukrajina kojim slučajem nije predala svoj nuklearni potencijal, kako problema koje sada ima ne bi bilo.

'Garancije su nam Memorandumom iz Budimpešte dale Ruska Federacija, SAD i Velika Britanija uz potporu Francuske i Kine. Memorandum je s Krimom grubo pogažen', rekao je Levčenko i ponovno apelirao na međunarodnu zajednicu da prizna i pomogne održanju ukrajinske teritorijalne cjelovitosti. Levčenko je ponovio ukrajinski stav da neće vojno intervenirati ukoliko ruska vojska ostane na Krimu, nego će tražiti diplomatska, mirna rješenja uz pomoć međunarodne zajednice.