HUFFINGTON POST

Josipović u top 10 državnika s bizarnim poslovima

12.03.2014 u 12:10

Bionic
Reading

Jeste li se ikad zapitali kako bi trebala izgledati karijera državnika? Huffington Post navodi deset primjera iz CV-a aktualnih premijera i predsjednika, među kojima je i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, uz opasku da danas manje-više sve prolazi

Hrvatski predsjednik bio je skladatelj

Prije nego što se posvetio politici, Ivo Josipović napisao je desetke skladbi klasične glazbe i bio direktor vodećeg hrvatskog glazbenog festivala (Muzički biennale Zagreb, op. a.)

Josipović je izabran za predsjednika 2010. i tada je obećao da neće odustati od svoje glazbene karijere najavljujući da će u slobodno vrijeme skladati operu o smrti Johna Lennona. Nažalost, priznao je Josipović naknadno, vremenski zahtjevna uloga predsjednika ne dopušta mu da radi na operi iako je uspio dovesti klavir u svoj ured.

Albanski premijer bio je slikar

Edi Rama (49) studirao je na umjetničkoj akademiji u Parizu. Po povratku u Albaniju 1998., postao je ministar kulture. Naknadno je postao gradonačelnik Tirane, gdje je našao odušak za svoje estetske instinkte i naložio da se sive betonske zgrade iz komunističke ere prebojaju u blještavo rozo, žuto, zeleno i ljubičasto.

Rama, koji je ujedno i bivši košarkaš, rekao je BBC-ju 2004. da nije siguran da je političar.

'Rekao bih da sam još uvijek umjetnik i pokušavam upotrijebiti politiku kao instrument promjene', rekao je Rama.

Predsjednik Turkmenistana bio je zubar svog prethodnika

Predsjednik Gurbanguli Berdimuhamedov (56) preuzeo je kormilo od dugogodišnjeg autoritarnog vođe Saparmurata Nijazova nakon njegove smrti 2006. godine.

Pokojni diktator očito je vjerovao Berdimuhamedovu, koji je bio njegov osobni zubar i kao takav 1997. postao ministar zdravstva. BBC je izvijestio da je za vrijeme njegova mandata zatvorena većina zdravstvenih ustanova što je razorilo sustav javnog zdravstva u Turkmenistanu.

Bivši predsjednik Madagaskara bio je DJ

Andry Rajoelina utemeljio je vlastitu radijsku postaju, Radio Vivu, na kojoj je puštao pop muziku. Drugi Rajoelinov pothvat bio je svrgnuće predsjednika 2009. uz pomoć vojske.

Prema mirovnom sporazumu nakon državnog udara, Rajoelini je zabranjeno sudjelovanje na idućim izborima. No s obzirom na to da je ostavio otvorenom svoju političku budućnost, malo je izgledno da će se ubrzo vratiti glazbenom biznisu, izvijestio je Reuters.

Bivši premijer Bugarske bio je tjelohranitelj


Bojko Borisov
bio je trener karatea i vatrogasac prije nego što je utemeljio privatnu sigurnosnu tvrtku kojoj je dodijeljena zadaća zaštite bivšeg komunističkog vođe Todora Živkova. Nakon što se kraljevska obitelj vratila u zemlju, Borisov je postao osobni tjelohranitelj bivšeg bugarskog kralja Simeona Saxe-Coburg-Gotha.

Bugarskim premijerom postao je 2009., kada je zbog svog imidža dobio nadimak Batman. Nakon ostavke 2013., prihvatio se profesionalnog igranja nogometa u bugarskom drugoligašu, izvijestio je ESPN.

Slovenski predsjednik bio je maneken

Slovenski predsjednik Borut Pahor radio je kao maneken kako bi pokrio troškove za vrijeme studiranja, izvijestio je slovenski tjednik Mladina.

Taj bivši komunistički dužnosnik i premijer osvojio je predsjedništvo u prosincu 2012., usred velikih prosvjeda protiv štednje. Njegovi politički suparnici narugali su mu se nadimkom 'Barbika'.

Australski premijer obučavao se za svećenika

U svojim 20-ima, Tony Abbott (56) obučavao se za katoličkog svećenika u vodećoj australskoj bogosloviji St. Patrick, ali je odustao nakon tri godine. On je i bivši boksač koji je zbog agresivnog stila u politici i religijske prošlosti zaradio nadimak 'Mad Monk'.

Abbott je vrhunski konzervativac na čelu vlade u kojoj je samo jedna ministrica, zbog čega je jedan australski novinar zaključio da je prošlo 26 godina otkako je Abbott napustio bogosloviju, ali je na mnogo načina svugdje nosi na sobom.

Irski predsjednik je pjesnik

Irski predsjednik Michael D. Higgins objavio je četiri knjige pjesama i bio je prvi irski premijer umjetnik. Taj današnji aktivistički pjesnik predsjednik, odmilja zvan Michael D, zalaže se za to da Irska postane 'Republika Kreativnosti'.

Njegove pjesme, međutim, nisu dobile pohvale kritičara, od kojih je jedan rekao da predsjednik 'može biti optužen za zločine protiv književnosti'.

Bivši talijanski premijer bio je pjevač na kruzerima

Silvio Berlusconi poznat je kao čovjek od mnogih zanata: premijer, medijski tajkun, vlasnik nogometnog kluba, bunga-bunga ljubavnik. No Spiegel izvještava da je Berlusconi svojedobno bio i profesionalni pjevač.

U 50-ih i 60-ih, pjevao je i svirao dupli bas u legendarnom Kontiki baru na talijanskom otoku Elbi te je bio zabavljač na mediteranskim kruzerima.

Bivša premijerka Islanda bila je stjuardesa

Johanna Sigurdardottir bila je po mnogo čemu jedinstvena kada je 2009. izabrana za islandsku premijerku. Imala je najdulji zastupnički staž u povijesti države i prva je deklarirana gay osoba na čelu jedne svjetske vlade, izvijestio je Guardian.

No njezina karijera započela je u nacionalnom avioprijevozniku Icelandairu, gdje je više od 30 godina radila kao stjuardesa, izvijestio je New York Times. Nakon što je postala aktivna sindikalistica, vinula se u nacionalnu politiku.