ZBOG SJEVERNOKOREJSKOG TANKERA

Libijski parlament smijenio tamošnjeg premijera

11.03.2014 u 22:30

Bionic
Reading

Libijski parlament izglasovao je nepovjerenje premijeru Aliju Zeidanu i kao obnašatelja dužnosti na to mjesto imenovao dosadašnjeg ministra obrane Abdulaha al-Tinija

Zastupnici su rekli da su se na taj potez odlučili nakon što je sjevernokorejski tanker s ilegalno ukrcanom sirovom naftom uspio nakratko pobjeći mornarici.

Libijske vlasti priopćile su u ponedjeljak da je mornarica uz pomoć savezničkih milicija zaplijenila tanker koji je plovio pod sjevernokorejskom zastavom i koji je pokušao napustiti Libiju s teretom ilegalne nafte kupljene od separatističkih pobunjenika na istoku zemlje.

Međutim izgleda da je tanker ipak uspio nakratko pobjeći brodovima mornarice koji su na njega otvorili vatru u blizini međunarodnih voda. Reuters javlja da brodovi talijanske mornarice sada pomažu osigurati tanker koji je prekinuo plovidbu i pluta u međunarodnim vodama.

'Vlada je oslabljena i treba nam nova osoba', rekao je zastupnik Šarif al Vafi. Parlament bi novog premijera trebao izabrati za dva tjedna, dodao je on.

U Libiji se oružane skupine koje su se borile protiv bivšeg predsjednika Moamera Gadafija sada bore protiv vlade i kontroliraju neka naftna polja pa sada pokušavaju prodati naftu kako bi se financiraju.

Zabrinjavajuće vijesti stižu i iz zrakoplovne baze u Sirtu koju su navodno pobunjenici zauzeli i blokirali pristup vladinim snagama.