NEZAKONITO DOBIVEN

Bono ostaje bez počasnog bosanskog pasoša?

15.08.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Pjevač grupe U2 Bono Vox izgubit će pasoš Bosne i Hercegovine koji mu je Alija Izetbegović dao 1997. ako se dokaže da mu je dodijeljen mimo zakona, prenose srbijanski mediji

Pozivajući se na izvore bliske Vijeću ministara BiH, list Press RS navodi da će irski pjevač, koji se nedavno pohvalio da mu je pasoš BiH 'najvrednija nagrada u životu', morati vratiti putne isprave jer su mu dodijeljene nezakonito, s obzirom na to da Zakon o državljanstvu BiH ne poznaje institut počasnog pasoša.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da je će Bonov slučaj biti provjeren i da će mu vlasti BiH oduzeti pasoš ako se utvrdi da mu je dodijeljen mimo zakona.

'Nažalost, ne posjedujemo podatke o tome tko je i na koji način u prošlosti dodjeljivao počasne pasoše, ali bi to trebalo biti utvrđeno u procesu revizije. Ako utvrdimo da je pasoš dobiven mimo zakonske procedure, nećemo imati drugog izbora nego da ga oduzmemo. Nema tog kredita ni za koga, pa ni za Bona', istakao je Nović.

Političar Dževad Galijašević rekao je da slučaj s Bonom treba skrenuti pažnju na dodjelu takozvanih počasnih pasoša, koje su tokom i poslije rata dijelile tadašnje vlasti u Sarajevu.

Istaknuo je da irski pjevač nije sporan kao nosilac pasoša, ali bi mogla biti sporna procedura koja je pratila izdavanje državljanstva BiH frontmenu U2. Napomenuo je da su počasni pasoši u nekim drugim slučajevima poslužili kao pokriće za dodjelu putnih isprava mnogim sumnjivim osobama.

Komisija za reviziju državljanstva je do veljače ove godine oduzela državljanstvo BiH od 900 osoba, uglavnom bivših mudžahedina. Bez počasnog pasoša prošle godine je ostala i švedska političarka Margareta Viklund, kojoj su putne isprave BiH dodijeljene pred kraj 1995. godine zbog zbrinjavanja izbjeglica iz BiH.