SAMO NESREĆA?

Malezijski avion vjerojatno nije bio meta napada

11.03.2014 u 10:02

Bionic
Reading

Bezuspješna potraga za malezijskim zrakoplovom, koji je nestao 8. ožujka s 239 putnika i članova posade, u utorak ulazi u četvrti dan dok se u Europi, SAD-u i Aziji sve češće mogu čuti skeptična mišljenja o tomu da je zrakoplov bio meta planiranog napada

U veliku četverodnevnu potragu uključeni su vojni zrakoplovi, vojni brodovi, brodice obalne straže i civilni brodovi iz deset zemalja, no njihovi napori da pronađu bilo kakav trag koji bi ih naveo na pronalazak ostataka Boeinga 777-200EU nestalog malo više od sat vremena nakon što je iz Kuala Lumpura poletio prema Pekingu u subotu rano ujutro, dosad su se pokazali uzaludnima.

'Uza sve naše napore, zasad mogu reći da su nade za dobre vijesti o zrakoplovu, odnosno njegovim putnicima, vrlo slabe', rekao je voditelj vijetnamskog tima za potragu Pham Quy Tieu.

Potraga je u utorak proširena na šire područje Tajlandskog zaljeva i Južnokineskog mora, gdje je izgubljen radio kontakt sa zrakoplovom i gdje je nestao s radarskih ekrana. Ona se nastavlja i na zapadnoj malezijskoj obali, kao i u sjeverozapadnom dijelu Malezije u području Andamanskog mora.

Malezijsko civilno zrakoplovstvo u ponedjeljak je objavilo da je nestanak malezijskog zrakoplova neviđeni misterij. Sve su glasnija i pitanja o mogućim sigurnosnim propustima. Pretpostavlja se da je 227 putnika i 12 članova posade mrtvo. Još jučer Interpol nije isključivao mogućnost da je avion bio otet, jer je otkriveno da je dvoje putnika imalo ukradenu putovnicu.

Jedan visoki policijski izvor rekao je za Reuters da su naoružane osobe s lažnim ispravama već pokušale poletjeti iz Kuala Lumpura te da se aktualna istraga bavi dvojicom koji su bili u nestalome avionu s ukradenim putovnicama.

Ipak, sve su češća mišljanja da je riječ o nesreći a ne o terorističkom napadu. 'Mi to još nismo isključili, ali brojni dokazi nas udaljavaju od ideje da su ti ljudi povezani s terorizmom', rekao je visoki malezijski dužnosnik, a slično misle i europski i američki izvori.

'Nema dokaza koji bi ukazali na to da je riječ o terorističkom činu', rekao je jedan europski sigurnosni izvor, dodajući da 'zasad nema objašnjenja što se dogodilo'.


Izvori bliski istrazi kazali su kako je moguće da se avion raspao u zraku.

U ponedjeljak je pilot vijetnamskog zrakoplova mislio da je uočio žuti prsluk za spašavanje, no helikopter je iz mora izvadio stari kabel. Nakon dojave o uočenom repnom dijelu zrakoplova, pokazalo se da je riječ o svezanim kladama.

U međuvremenu, Kina je rasporedila deset svojih satelita koji bi trebali pomoći u potrazi. Sateliti se kontroliraju iz baze Xian na sjeveru zemlje, a koristit će visoku rezoluciju i druge tehnologije kako bi 'pomogli u potrazi i operacijama spašavanja zrakoplova', prenio je u utorak službeni kineski tisak.

Kina je zatražila od Malezije da ubrza potragu za zrakoplovom. Kineski sateliti trebali bi pomoći i u praćenju vremenskih prilika, komunikaciji i operacijama potrage u području u kojemu je zrakoplov nestao. Gotovo trećina od 239 putnika i članova posade na letu MH370 iz Kuala Lumpura bili su kineski državljani. Ako se informacije o tragediji potvrde, bit će to druga najveća zrakoplovna nesreća za Kinu.