PROSVJEDI IZ VELJAČE

Sedmorica osumnjičena za paljenje Predsjedništva i Arhiva BiH

09.03.2014 u 13:04

Bionic
Reading

Federalna uprava policije (FUP) osumnjičila je ukupno sedam osoba, od kojih su dvije uhitili, za sudjelovanje u podmetanju požara u Predsjedništvu i Arhivu BiH početkom veljače u Sarajevu kvalificirajući ta kaznena djelo terorizmom i napadom na ustavni poredak zemlje, izvijestili su u nedjelju mediji u BiH.

Tijekom jučerašnjeg dana u Sarajevu je, kako su naveli mediji, uhićen Salem Hatibović za kojega se vjeruje da je automobilom dovezao benzin i molotovljeve koktele s kojim su zapaljeni Predsjedništvo i Arhiv BiH, a dan ranije Nihad Trnka iz Sarajeva koji je snimljen kako ubacuje zapaljive boce s kojima je zapalio zgradu Predsjedništva BiH i Arhiv.

Po navodima medija uz jako policijsko osiguranje dvije osobe su predane državnome odvjetniku koji vodi istragu o izgredima. Uz Hatibovića i Trnku u izvještaju se navodi još pet osoba inicijala (A.M, F.I, K.L, B.B. i A.D.), koji se također dovode u svezu s djelima terorizma i napadom na ustavni poredak za što su predviđene najmanje kazne od pet godina zatvora.

U istrazi FUP-a, koja se nastavlja, veliku potporu u otkrivanju nasilnika dali su policijski službenici MUP-a Županije Sarajevo, objavili su iz Federalne uprave policije.

U prosvjedima koji su eskalirali 7. veljače u Sarajevu zapaljene su zgrade državnog predsjedništva i arhiva gdje je počinjena velike šteta. Toga dana spaljene su i zgrade županijskih Vlada u Sarajevu, Mostaru, Zenici i Bihaću, a dan ranije u Tuzli gdje je započeo val prosvjeda koji su kulminirali nasiljem.

Prosvjedi sa zahtjevima za smjenom vlasti i smanjenju beneficija političara se nastavljaju u nekoliko gradskih središta u BiH, no na njima se okuplja tek nekoliko desetaka osoba.