ZVECKANJE ORUŽJEM

Pucano na ukrajinski zrakoplov, otvorena vatra na promatrače OESS-a

08.03.2014 u 21:40

  • +10

Zveckanje oružjem u Ukrajini

Izvor: Reuters / Autor: David Mdzinarishvili

Bionic
Reading

Zveckanje oružjem između Ukrajinaca i Rusa na Krimu sve je glasnije. Dok dvije suprotstavljene stranke pokušavaju postići neki dijalog, incidenti se i dalje nastavljaju

Promatračima OESS-a ni danas nije bilo dopušteno ući na Krim. Dapače, kako javlja BBC, na njih su ispaljeni hici upozorenja nakon što im treći dan zaredom proruske snage nisu dopustile da dođu na Krim. U incidentu nitko nije ozlijeđen.

Reuters javlja da je u vojnu bazu u blizini Simferopolja stigao je konvoj od 50 kamiona i oklopnih vozila sa stotinama ruskih vojnika.

Jutros se pak zrakoplov ukrajinske granične patrole našao pod vatrom dok je letio oko jednog kilometra udaljen od krimske granice.

RTL Autor: RTL

Aksjonov: nitko ne može otkazati referendum o Krimu

Proruski premijer ukrajinskog Krima stao je u obranu odluke o održavanju referenduma o pripojenju te regije Rusiji izjavivši u subotu da nitko ne može otkazati to izjašanjavanje.

Krimski parlament, u kojemu dominiraju etnički Rusi, izglasao je u četvrtak pripojenje Rusiji i održavanje referenduma o tom pitanju 16. ožujka nakon čega su još više porasle napetosti u Ukrajini.

Čelnici Europske unije i američki predsjednik Barack Obama izjavili su da je plan o održavanju referenduma nelegitiman i da bi njime bio prekršen ukrajinski ustav.

Međutim, premijer Autonomne Republike Krima Sergej Aksjonov je rekao da će ga regionalna vlada održati.

'Zastupnici u parlamentu Krima proveli su odluku Krimljana, oni su glasovali za održavanje referenduma 16. ožujka i nitko to ne može otkazati', istaknuo je on, a prenosi agencija Itar-Tass.

Po njegovim riječima, referendum se održava tako brzo kako bi se 'izbjegle provokacije budući da je situacija u Ukrajina prilično napeta'.