SLOVENSKO 'DELO':

'Politikom u Ukrajini EU se pokazala nesposobnom'

08.03.2014 u 16:13

Bionic
Reading

Nakon što je sama pomogla destabilizirati Ukrajinu, Europska unija se svojom politikom u aktualnoj krizi pokazala nesposobnom i podijeljenom, tvrdi subotu u komentaru ljubljansko 'Delo'

'Strateški i sigurnosni interesi u Ukrajini koja predstavlja europsko dvorište mnogo su veći nego na primjer u Siriji, a Europska unija koja nikad nije imala cjelovitu politiku prema Rusiji sada improvizira. Aktivno je intervenirala u događaje u Kijevu i pomogla destabilizirati državu, a da nije znala što uopće želi i bez spremnosti da plati račun koji će doći na naplatu', navodi u komentaru vodeći slovenski list.

'Posljedice intervencije Zapada su uništavajuće, a Ukrajina će platiti visoku cijenu bez obzira na ishod. Još najmanje što se može dogoditi je odcjepljenje Krima, gdje se najmanje dvije trećine stanovnika osjeća Rusima', navodi 'Delo'.

'EU se u Ukrajini pokazala kao konfuzna, nesposobna, podijeljena i bez osjećaja za ruske percepcije. Sada je kontakte s Vladimirom Putinom prepustila Angeli Merkel, ali nije sigurno da je ona sposobna za tu zadaću', navodi 'Delo' te dodaje da je logično da je i slovenska ponuda da posreduje u ukrajinskoj krizi, što ju je iznio ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, bila neuspješna.

'Slovenska intervencija u svjetsku politiku bila je patetična. Ako svoje vanjske politike nema Europa, ne iznenađuje da je nema niti Slovenija. Ukrajinska kriza je prevelika za Sloveniju, to zna svatko. Erjavčeva inicijativa očito je povezana s gospodarskim i energetskim interesima jer je projekt Južni tok Sloveniju stavio na svjetski zemljovid. Ako je Erjavec želio distancirati Sloveniju od drugih europskih država koje se a priori konfrontiraju s Rusijom, onda nije mogao iznijeti nesretniju ideju iako je to nastojanje (distanciranje) oportuno', navodi list komentirajući Erjavčevu inicijativu da Slovenija bude jedan od posrednika u razgovorima Europe i Rusije.