ZBOG DUGA

Gazprom prijeti Ukrajini prekidom izvoza plina

07.03.2014 u 19:56

Bionic
Reading

Ruski plinski div Gazprom je u petak zaprijetio Ukrajini da će prekinuti izvoz plina zbog neplaćenih 1,89 milijardi dolara, kao što je bio slučaj 2009. kada su prekidi poremetili opskrbu europskih zemalja

'To znači da je Ukrajina prestala plaćati plin. Ili će Ukrajina platiti zaostatke, ili postoji opasnost ponavljanja situacije s početka 2009.', upozorio je šef Gazproma Aleksej Miller, prenose ruske agencije.

On je precizirao da je 7. ožujka rok određen Ukrajini za plaćanje isporučenog plina za veljaču.

To upozorenje se događa usred rusko-ukrajinske krize. Vlasti proruskog ukrajinskog poluotoka Krima su se izjasnile za pripojenje Rusiji, što je odluka koju žestoko kritiziraju Kijev i zapadne prijestolnice.

Europski povjerenik za energiju Guenther Oettinger je izjavio u utorak da će Europska unija pomoći Ukrajini u plaćanju plinskog duga Rusiji.

Mogući prekid ruskog izvoza Ukrajini, zemlji kojom prelazi polovica kupovine EU-a od 65 milijardi kubičnih metara imalo bi izravne posljedice na isporuke plina Europi.

Prvog siječnja 2009. Gazprom je prekinuo isporuke plina Ukrajini radi trgovinskog spora. Zemlje Europske unije su bile prve žrtve te odmazde tijekom hladnog vala, među kojim i neke zemlje poput Slovačke koja 100 posto ovisi od ruskom plinu.