11,8 KM MORSKE OBALE

Slovenija dobiva tri umjetna otoka

Bionic
Reading

Prema uzoru na neke projekte s istoka, i Slovenija se približava ostvarenju ideja o gradnji tri nova otoka (bolje rečeno otočića) ukupne površine devet hektara, čime bi dobila još 11,8 kilometara morske obale

LJUBLJANA - Ti otočići bili bi zapravo dio većega turističkog kompleksa na području Izole, u zaljevu Viližan, koji bi zahvaćao prostor današnjeg brodogradilišta, tvornice Delamaris i kampa Jadranka (ta kopnena površina je 11 hektara), piše Slobodna Dalmacija.

Predviđa se da bi realizacija projekta, čiji se početak očekuje za dvije godine, koštala 217 milujuna eura, a očekuje se da bi u tome Europa sudjelovala s trećinom ukupnih sredstava.

Ako može Dubai...

Najveći umjetni otoci nalaze seu Dubaiju. Kada su prije sedam godina krenuli s projektom uzimanja pijeska s dna mora da bi se od njega stvarali umjetni otoci, zamisaose činila suludom, no danas su tri palmina otoka gotovo završena.

Nanjima će biti sagrađeni deseci tisuća stanova, stotine hotela, vodeniparkovi, trgovački centri i luke, a turistički kapaciteti su znatno povećani.

Za posao je zainteresirano više slovenskih tvrtki i jedna veća njemačka, pa se očekuje i uspostavljanje zajedničkog konzorcija. Na području današnjega brodogradilišta, tvornice Delamaris i kampa Jadranka te novih otočića, tako bi nastalo veliko turističko naselje s hotelima, turističkim vilama, stanovima i apartmanima.

Kuće bi bile jednokatnice, u skladu s mediteranskom arhitekturom obližnjega grada Izole. Na novim bi obalama bilo mjesta za 205 priveza, od kojih 15 za megajahte, dok bi se izvori termalne vode koristili za izgradnju toplica.

U projektu je predviđeno više raznih sadržaja za potrebe nekoliko tisuća turista - središte za kongrese i priredbe, više bazena, restorana, trgovina i nekoliko crkava. Što je za Sloveniju i te kako važno, u kompleksu bi se zaposlilo čak 500 osoba.

Dakako, sve je to još na razini ideje, a do realizacije je i jedan važan politički korak - naime, gradnja novih otočića morala bi biti prihvaćena i u slovenskome parlamentu, kada se bude odlučivalo o namjeni ovoga zapuštenog i ekološki degradiranog prostora slovenske obale.

Inače, jedini pravi otok u Sloveniji je onaj Bledski, koji se nalazi na sredini istoimena jezera. Riječ je o malom otoku, površine svega 0,82 hektara. U osmom stoljeću na njemu je sagrađena kršćanska crkva, koja je svoj barokni izgled dobila tijekom obnove u 17. stoljeću, a danas je na otoku, uz tu crkvu, i nekoliko drugih zgrada.