'ODRAZI'

Castro proslavio 83. rođendan esejem o krizi

13.08.2009 u 21:39

Bionic
Reading

Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro obilježio je u četvrtak 83. rođendan daleko od očiju javnosti, ali s esejem o globalnoj gospodarskoj krizi, klimatskim promjenama i imigraciji koji se našao na naslovnicama svih kubanskih novina

Castro je vlast predao mlađem bratu Raulu nakon što se razbolio prije tri godine i otada nije viđen u javnosti. S predsjedničke dužnosti odstupio je u veljači 2008. i u dnevnim novinama objavio zbirku eseja pod naslovom 'Odrazi', uključujući i tri eseja ovoga mjeseca.

U najnovijem Castro kritizira nedavni summit čelnika Kanade, Meksika i SAD-a jer nije riješio pitanje meksičkih imigranata u SAD-u te kanadsku odluku o uvođenju viza Meksikancima.

Glasilo kubanske Komunističke partije Granma objavilo je čestitku trojice kubanskih špijuna iz zatvora u SAD-u u kojem stoji 'zauvijek ćemo se ponositi tvojim djelom'. Vlada nije organizirala nikakvu službenu proslavu, ali je komunistički podmladak na skupovima diljem zemlje u čast Castrova rođendana pjevao pjesmu 'Sretan rođendan'.