Svijet ZBOG PRESUDE SUU KYI

Europska unija pooštrila sankcije Mianmaru

  • Autor: Hina
  • 13.8.2009 18:57:53
  • 13.8.2009 18:56:08

Europska unija je objavila u četvrtak da je sankcije Mianmaru proširila na članove pravosuđa odgovorne za presudu u suđenju oporbenoj čelnici Aung San Suu Kyi

U priopćenju vijeća 27 zemalja EU-a piše da su članovi pravosuđa uvršteni na popis dužnosnika vojnog režima kojima će se zamrznuti imovina i zabraniti ulazak u EU.

Mianmarski sud je u utorak osudio Suu Kyi koja je od zadnjih 20 godina 14 provela u zatvoru, na tri godine zatvora - što je hunta na vlasti promijenila u kaznu 18 mjeseci pritvora u njezinoj kući na obali jezera u Yangonu. EU je suđenje i presudu Suu Kyi nazvao 'neutemeljenima' i zatražio je njezino bezuvjetno puštanje na slobodu.

EU je pooštrio sankcije Mianmaru nakon gušenja mirnih prodemokratskih prosvjeda u rujnu 2007. koje su predvodili budistički redovnici. Mjere obuhvaćaju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine dužnosnika vojne hunte, njihovih obitelji i suradnika. Uperene su i protiv 1.207 poduzeća u njihovu vlasništvu i u vlasništvu s njima povezanih ljudi, a uključuju i ograničenje diplomatskih veza te prekid nehumanitarne pomoći i razvojnih programa.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još