BIVŠI NJEMAČKI PREDSJEDNIK

Christian Wulff - nije kriv, ali je dužan

02.03.2014 u 19:42

Bionic
Reading

Bivši njemački predsjednik Christian Wulff oslobođen je optužbi za pogodovanje, kojima su se tužitelji na kraju osramotili. Mediji pak samoprijekorno zaključuju da je Wulff bio i njihova žrtva, a nitko ne žali za time što je berlinski Bellevue prije dvije godine napustio - pod pritiskom medija i javnosti - čovjek očito nedovoljno kvalificiran i nesposoban za poziciju predsjednika Njemačke

'Sada ću prvo otići pokupiti sina iz vrtića', izjavio je novinarima na pitanje o planovima za budućnost bivši predsjednik Njemačke Christian Wulff ispred suda u Hannoveru, nakon što je oslobođen optužbi za pogodovanje. Wulff se planira baviti odvjetničkim poslom, pa je već otvorio i ured, te brinuti o djeci, no njegova politička karijera zauvijek je gotova.Čovjek koji je 2010. dosegao politički vrhunac izborom na poziciju njemačkog predsjednika, unatoč brojnim javno izraženim sumnjama u njegovu kompetenciju, dvije godine kasnije dao je ostavku na tu poziciju, nakon čega je uslijedio i brodolom drugog braka, gubitak javnog ugleda te konačno sudski proces pod optužbom pogodovanja, konkretno svojim bogatim prijateljima iz svijeta filmske industrije i njemačkog jet seta, koji je političar Wulff jako volio i koji mu je uništio političku karijeru.

Wulff je volio ljetovati u luksuznim vilama i puštati prijateljima iz milijunaškog miljea da mu plaćaju hotelske račune, što sigurno nije ponašanje dostojno pozicije njemačkog predsjednika, čija je funkcija u javnosti biti moralna instanca. Dugogodišnji pokrajinski premijer Wulff, kojega je kancelarka Angela Merkel podržala u kandidaturi napose kako bi se riješila unutarstranačkog rivala, nije imao kapaciteta predstavljati moralni autoritet, jer je već tada ljubav javnosti pokupio opozicijski protukandidat Joachim Gauck, pastor i borac za ljudska prava u DDR-u, koji je Wulffa i naslijedio nakon iznuđene ostavke u veljači 2012.


Odlazak iz dvorca Bellevue Wulff može zahvaliti ponajprije sebi, s obzirom na grozno upravljanje medijskom krizom i blamažu s prijetnjom uredniku tabloida Bild na govornoj pošti, no mnogi su i tada upozoravali da se protiv neomiljenog i nedoraslog predsjednika povela medijska hajka. U njoj su sudjelovali svi vodeći mediji, koji su iskopali dosta prljavog veša o slatkom životu Christiana Wulffa u društvu bogataša te ga tako posve kompromitirali, iako nije uopće bilo jasno je li riječ o kriminalnim aktivnostima.

Nakon odluke suda u Hannoveru jasno je da je Wulff u krivičnom smislu nevin te da nije pogodovao prijateljima, no činjenica da mu je jedan od njih posudio pola milijuna eura za kupnju nove kuće svakako nije ugodna za bivšeg političara.No, oslobađanje Wulffa za tanku optužbu pogodovanja još manje je ugodno za njemačke tužitelje, koji su u spektakularnoj akciji pretresali predsjednički ured, potrošili mjesece istražujući na stotine svjedoka i na kraju pronašavši skoro pa ništa, tek jedan sporni hotelski račun. Tužitelji su čak Wulffu u jednom trenutku nudili nagodbu, no bivši političar odučio je čast obraniti na suđenju, što mu je u konačnici i uspjelo.

Ipak, mala je to utjeha nakon gubitka predsjedničke pozicije, raspada drugog braka, višemjesečnih istraga i suđenja, javnog sramoćenja i progona te brojnih dugova koje će sada Christian Wulff morati servisirati odvjetničkim radom. Čak se i njemački mediji, nekoć krvoločni progonitelji Wulffa, pitaju nije li on bio njihova žrtva. Christian Wulff definitivno nije imao moralne i političke kvalitete koje traži pozicija njemačkog predsjednika, a kakve očito ima njegov nasljednik Gauck, no kazna koja ga je zbog toga snašla donekle podsjeća na starozavjetne dijelove Biblije. Wulff ipak nije kriv, ali je i dalje dužan.