DROGA DEMANTIRA NJEMAČKI INSTITUT

'Pileća pašteta Argeta ne sadrži svinjsko meso'

13.08.2009 u 15:50

Bionic
Reading

Povodom nedavnih objava u vezi s nalazima njemačkog instituta za prehranu Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit, u kojima se tvrdi da pileća pašteta Argeta sadrži svinjsko meso, obavještavamo javnost i jamčimo da ni pileća pašteta ni bilo koji drugi proizvod tržišne marke Argeta nisu proizvedeni od svinjskog mesa niti sadrže sirovine dobivene od svinjetine, poručio je slovenski proizvođač Droga Kolinska

Istaknuli su da njihove tvrdnje potvrđuju rezultati ispitivanja koje je 7. kolovoza 2009. godine proveo nezavisni istraživački laboratorij Instituta Gissel iz Hanovera. Ispitivanja koja je taj institut obavio provedena su prema istoj metodologiji koju je koristio i institut za prehranu Bayerisches Landesamt für Gesundheit und Lebensmittelsicherheit. Obavljena je analiza proizvoda Argeta iz iste, prethodne i sljedeće serije koje je u svoju analizu uključio i spomenuti institut za prehranu. Institut Gissel izdao je i službenu potvrdu svojih nalaza.

Također, trgovački lanac Rewe je, neovisno od Droge Kolinske, proveo ispitivanja koja su potvrdila da Argetini proizvodi ne sadrže svinjetinu, ističe slovenski proizvođač. Ta ispitivanja je 4. kolovoza 2009. godine obavila organizacija Lebensmittel Untersuchung iz Beča koja je izdala i službenu potvrdu o rezultatima svojih ispitivanja.

Navedeni rezultati potvrđuju, ističu u Drogi Kolinski, da ta tvrtka poštuje stečene certifikate Halal koji jamče da su ispitani proizvodi Argeta, u koje spada i pileća pašteta Argeta, proizvedeni u skladu s pravilima i zahtjevima standarda Halal, pa, u skladu s time, ne sadrže svinjsko meso. Certifikate su izdale islamske zajednice kako u Republici Sloveniji, tako i u Bosni i Hercegovini.