PROSVJED U BANJA LUCI

Dodik optužio veterane da žele srušiti RS

27.02.2014 u 16:50

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je u četvrtak bivše pripadnike vojske bosanskih Srba koji su za 28. veljače najavili prosvjede u Banjoj Luci da na taj način pokušavaju 'uvesti' u RS nemire kakvi su se ranije zbili u drugom dijelovima Bosne i Hercegovine dodajući kako je krajnji cilj svega toga rušenje i nestanak RS

Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kazao kako je posebice neprihvatljivo održavati prosvjede baš 28. veljače ustvrdivši kako je to zapravo povezano s prisjećanjem na ovaj datum 1992. godine kada je održan dvodnevni referendum o osamostaljenju tadašnje SR BiH od bivše SFRJ.

Na referendumu se više od dvije trećine građana BiH izjasnilo za samostalnu državu pa se nakon toga 1. ožujka obilježava kao dan neovisnosti BiH iako ga u RS odbijaju prihvatiti kao službeni praznik.

Za predsjednika RS provokaciju predstavlja bilo što povezano s ovim datumom pa tako i prosvjedi nekadašnjih vojnika.

'To je veoma provokativno za mnoge iskrene borce, kazao je u četvrtak Dodik.

Dodao je kako poziva 'sve zavedene građane i borce koji su izmanipulirani' da se 'ukoliko imaju kakve socijalne probleme obrate institucijama RS' umjesto da prosvjeduju.

Pritom je zaprijetio kako će bilo kakvo nasilje 'usmjereno protiv objekata, a posebice policije RS biti zaustavljeno i sankcionirano'.

Dio bivših pripadnika vojske bosanskih Srba već danima mirno prosvjeduje u Banjoj Luci tražeći više socijalne pravde, ali i ostavku predsjednika svoje udruge (BORS) Pantelije Ćurguza kojega su optužili da štiti Dodika umjesto svoje bivše suborce te kako je pronevjerio novce udruge.

Sve zainteresirane pozvali su da se u petak okupe u što većem broju u Banjoj Luci i tako Ćurguza natjeraju na ostavku, a vlast da rješava probleme koje imaju.

'Pozvao bih sve borce RS da dođu u što većem broju i da pokažemo da nismo samo spremni gledati kako nam kuća gori jer će svejedno izgorjeti', kazao je u četvrtak novinarima u Banjoj Luci član stožera za organizaciju ovih prosvjeda Duško Vukotić