DISKRIMINACIJA ČLANICA EU-a

Picula očekuje ukidanje američkih viza za Hrvatsku

27.02.2014 u 12:34

Picula o vizama u Europskom parlamentu
Bionic
Reading

Eurozastupnik Tonino Picula u četvrtak je još jednom upozorio na vizni nereciprocitet zemalja članica prema trećim zemljama koje ne trebaju vize prilikom ulaska u EU, ali obratno ne vrijedi, u sklopu zajedničke rasprave o viznoj politici EU-a

‘Želim pred predstavnicima Komisije i Vijeća još jednom istaknuti SAD kao konkretan primjer, čiji građani bez vize mogu posjećivati sve zemlje Unije, dok građani pet zemalja članica, uključujući Hrvatsku, prilikom posjeta Americi trebaju vize, kazao je Picula u Europskom parlamentu.

Picula je ujedno podržao prijedlog Komisije da se građanima Moldavije s biometrijskim putovnicama ukinu vize za ulazak u Schengenski prostor. Moldavija je svoj vizni režim prema EU liberalizirala još 2007, pa je vrijeme da Unija odgovori pozitivnom mjerom, izvijestili su iz ureda eurozastupnika.

‘Slijedom pozitivnih najava Komisije, kao i nedavnog ukidanja kanadskih viza za građane Češke, nadam se istom rezultatu i skorom ostvarenju potpunog viznog reciprociteta za sve članice Unije i njene građane’, zaključio je zastupnik Picula.

Podsjećamo, Picula je u svom pitanju Europskoj komisiji istaknuo da državljani pet članica plaćaju zahtjev za vizu čak 146 američkih dolara više nego državljani preostale 23 zemlje članice EU-a. Dodao je još dva argumenta: da je Hrvatska uvela biometrijske putovnice i da je članica NATO-a i Europske unije te je dobio vrlo pozitivan odgovor.

Povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström kazala je da je Komisija zadovoljna time što je reciprocitet dostignut za većinu članica EU-a te da koristi svaku priliku u kontaktima s američkim i kanadskim vlastima kako bi naglasila svoju zabrinutost oko preostalih slučajeva nereciprociteta.