MUSLIMANI ZA OTCJEPLJENJE

U sukobima na jugu Filipina poginulo 45 ljudi

13.08.2009 u 10:58

Bionic
Reading

Najmanje 45 ljudi poginulo je u žestokom sukobu između filipinske vojske i muslimanskih gerilaca na južnom filipinskom otoku Basilan, izjavio je u četvrtak jedan vojni zapovjednik

MANILA - Dvadeset i tri vojnika i 22 pobunjenika ubijena su u srijedu u napadu vojske na bazu pobunjenika, pripadnika skupine Abu Sajaf, u unutrašnjosti otoka Basilana, rekao je novinarima general Rustico Guerrero.

"Pokrenuli smo odlučujuću operaciju protiv glavne baze za obuku Abu Sajafa na Basilanu, ali smo naišli na velik otpor", kazao je Guerrero.

Drugi dužnosnici izjavili su da je borba trajala osam sati, sve dok gerilci nisu pobjegli na dio otoka prekrivenog gustom šumom.

Kontraadmiral Alexander Pama, vojni zapovjednik na Basilanu, rekao je da se procjenjuje da je ubijeno 40 pobunjenika, ali da su dosad nađena samo 22 mrtva tijela. "Uništili smo njihovu bazu za obuku i tvornicu bombi", rekao je Pama za Reuters.

Abu Sajaf je najmanja, ali i najopasnija muslimanska skupina koja se bori za neovisnost muslimanskih područja Filipina. Skupina je povezana s Džamom Islamijom, radikalnom muslimanskom skupinom optuženom za napade u Indoneziji, uključujući i napade 2002. na Baliju te napad na dva hotela u Džakarti prošli mjesec. Skupina Abu Sajaf odgovorna je za najteži napad na Filipinima u kojemu je 2004. potonuo trajekt sa 100 putnika.