Svijet MIR HOSEIN MUSAVI

Iranski oporbeni vođa traži 'temeljite promjene'

Vođa iranske oporbe pozvao je u srijedu na 'temeljite promjene' u zemlji, uputivši dosad najsnažniji zahtjev za provedbu bitnih reforma u domaćem političkom sustavu

TEHERAN - Mir Hosein Musavi rekao je na svojoj web-stranici da zloporabe koje se, kako tvrdi oporba, nakon protuvladinih prosvjeda događaju u tamošnjim zatvorima, govore o potrebi temeljitih reforma.

"Ono što se danas događa po zatvorima jasno govori da su u zemlji nužne temeljite promjene", rekao je, ismijavajući pokušaje režima da strane sile optuži za organiziranje prosvjeda zbog navodne prijevare na predsjedničkim izborima 12. lipnja.

"Pripisati prirodni zahtjev naroda za promjenom strancima najveća je laž", rekao je Musavi.

Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei i njegovi pristaše koristili su svaku prigodu, pa i masovna suđenja, da prosvjednike prikažu kao oruđe u rukama stranih sila.

Musavi je kazao da sigurnosne snage i provladina milicija koja je ugušila mirne prosvjede njegovih pristaša, služe interesima neprijatelja Irana.

"Narod je htio i hoće da iznese svoje zahtjeve i da mirno prosvjeduje, bez napetosti, a oni koji su mirne skupove pretvorili u krvave sukobe služe stranim interesima", rekao je, kako piše ta internetska stranica.

Musavi je vladu ultrakonzervativnog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada nazvao "nezakonitom", rekavši da je ovaj pobijedio 12. lipnja zahvaljujući masovnoj prijevari.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još