OSTAVKE NISU POMOGLE

Pedofilski skandal uzdrmao njemačku vladu

17.02.2014 u 14:46

Bionic
Reading

Kriza u vladajućoj koaliciji Njemačke poprima nove razmjere, a kancelarka Angela Merkel na sastanku s čelnicima koalicije u utorak pokušat će razriješiti nabujali problem. Sve je počelo viješću da je državno tužiteljstvo pretražilo urede socijaldemokratskog zastupnika Sebastiana Edathyja zbog sumnje da je posjedovao pedofilske snimke dječaka u dobi od devet do 12 godina, podsjeća Deutsche Welle

Kanadski istražitelji otkrili su da je Edathy bio korisnik portala sa snimkama dječaka te su nalaze proslijedili njemačkoj tajnoj službi BND. Ipak, afera se proširila tek kada su mediji saznali da je bavarski demokršćanin Hans-Peter Friedrich još ranije, dok je bio ministar unutarnjih poslova, o istrazi protiv Edathyja upozorio socijaldemokrate. Friedrich je u novoj koalicijskoj vladi prešao na mjesto ministra poljoprivrede, a prošlog petka podnio je ostavku: u Njemačkoj se stekao dojam da je svojim upozorenjem omeo istragu, tj. da je 'podizanjem prašine' upozorio Edathyja da prikrije tragove, piše DW

Nakon ostavke ministra Friedricha, bavarski demokršćani traže ostavku šefa kluba zastupnika SPD-a Thomasa Oppermanna, jer je javno iznio sadržaj povjerljivog razgovora sada već bivšeg ministra Friedricha i predsjednika socijaldemokratske stranke Siegmara Gabriela. Planiran je i sastanak stranačkih čelnika.

Potpredsjednik bavarskih demokršćana Peter Gauweiler sada krizirira čak i kancelarku Angelu Merkel. 'Gospođa Merkel je bespotrebno stavila Friedricha pod još veći pritisak', rekao je on i dodao da 'svatko mora počistiti pred svojim vratima'.

Oporbena stranka Zelenih već razmatra mogućnost da se zbog slučaja Edathy sazove parlamentarna istražna komisija.

'Čini se da je u svemu ovome poznat samo vrh ledenog brijega', kaže predsjedavajući Cem Özdemir. Hoće li Zeleni zaista zatražiti formiranje komisije, ovisi o informacijama koje će dobiti sjednici parlamentarnog Odbora za unutarnje poslove u srijedu.

Više o toj temi možete pročitati ovdje