SMJENA VLASTI

Italija dobila najmlađeg mandatara vlade

17.02.2014 u 15:52

Bionic
Reading

Kako se moglo i očekivati, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano dao je danas mandat mladom demokratu Matteu Renziju za formiranje nove talijanske vlade

Službene izjave upućuju na naizgled mirnu smjenu vlasti. Renzi je tako obećao da će uložiti 'svu svoju energiju' u provođenje novih reformi, a na vrh prioriteta smjestio je 'institucionalne reforme, reforme tržišta rada, javne uprave i poreznog sustava'. Najavio je da će prvo dati otkaz na mjesto gradonačelnika Firence te da će u utorak započeti pregovore s koalicijskim partnerima. No ti se pregovori već sada mogu detektirati kao iznimno delikatna operacija.

Naime, jedan je od glavnih partnera, nužnih za formiranje nove vlade, Novi desni centar pod vodstvom Angelina Alfana, bivše Berlusconijeve uzdanice. 'Mi smo neizostavan element pri formiranju nove vlade. Ako mi kažemo 'ne', neće je biti', izjavio je Alfano pred pristašama u nedjelju, prenose agencije. Konkretno, Alfano, svjestan svog prijelomnog utjecaja, traži više ministarstava za svoju stranku, nastalu nakon rasapa Berlusconijeve stranke 'Narod slobode'. Nadalje, zatražio je potpisivanje sporazuma o velikoj koaliciji, po uzoru na njemački primjer, da bi spriječio da 'nova vlada ne pretegne ulijevo'.

Matteo Renzi,
nova zvijezda uvijek dinamične talijanske političke scene, stigao je u prosincu na čelo Demokratske stranke i već tada su počela nagađanja da bi premijeru Enricu Letti mogao preuzeti mjesto. Smjena se zbila brže no što su mnogi predviđali kada je prošli tjedan Demokratska stranka većinski izglasala prijedlog o 'novom razdoblju s novim vodstvom'. No osim velike ambicije i umješnosti da se brzopotezno riješi svojih rivala, mlađahni Matteo Renzi (39) velika je nepoznanica. Naime, dosad nikad sudjelovao ni u radu vlade ni u radu parlamenta, već je upravljao Firencom, gradom 'srednje važnosti', kako ističu strani dopisnici iz Italije.

Renzi mora, dakle, u kratkom roku izboriti podršku, ne samo kod koalicijskih partnera, već i u redovima vlastite stranke čiji stariji članovi nisu cijenili manevar izbacivanja Enrica Lette. Tako se još ne zna, piše Le Nouvel Observateur, tko će zasjesti u vjerojatno najvažniju fotelju ministarstva ekonomije. Italija jest zabilježila skroman rast od 0,1 posto u posljednjem tromjesečju 2013., no sa stopom nezaposlenosti od 13 posto, rok za provođenje reformi sve je kraći.