NAKON DVIJE GODINE

Ukinuto izvanredno stanje u Bangladešu

17.12.2008 u 09:00

Bionic
Reading

Izvanredno stanje, koje je u Bangladešu trajalo skoro dvije godine, ukinuto je u srijedu uoči parlamentarnih izbora, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova u Dhaki.

Ukidanje izvanrednog stanja omogućit će političkim strankama slobodno natjecanje za parlamentarne izbore koji bi se trebali održati 29. prosinca.

Zabrana političkih okupljanja uvedena je u siječnju 2007. godine nakon mjeseci političkog nasilja. Odluku o ukidanju ove mjere potpisao je predsjednik Iajuddin Ahmed, navodi se u priopćenju.

Dvije najveće političke stranke u Bangladešu, Liga Awami čelnika Sheika Hasina i Nacionalistička stranka Bangladeša na čijem je čelu Begum Khaleda Zia, zaprijetile su bojkotom izbora ako vlasti ne ukinu izvanredne mjere u zemlji.

Premda je vlada u Dhaki postupno smanjivala zabrane političkog okupljanja i povlačila vojsku u vojarne, sa odlukom o potpunom ukidanju izvanrednog stanja čekalo se do pred same izbore.

Vlada je ipak najavila da će ostati oprezna kako se ne bi ponovilo nasilje iz 2005. godine kada su islamističke skupine koje zagovaraju uvođenje šerijatskog prava u Bangladeš izvele niz napada.