SEKTA U KANADI

Židovski talibani prisiljavali maloljetnice na brak

18.02.2014 u 07:42

Bionic
Reading

Maloljetne djevojke prisiljene su na udaju za starije članove ultraortodoksne židovske sekte Lev Tahor u Kanadi, poznate još pod imenom 'židovski talibani', stoji u policijskim izvješćima, a prenosi izraelski Haaretz

Prema dokumentima koji su otpečaćeni u petak na zahtjev nekoliko kanadskih medija, djevojčice su dovedene iz drugih zemalja u Kanadu kako bi se udale za članove sekte Lev Tahor. The Globe and Mail, oba mediji iz Toronta, pišu kako su ovi dokumenti dio naloga za pretres.

U dokumentima se detaljno navode napadi i seksualna zlostavljanja članica sekte. Jedna mlada žena tvrdi kako je pretučena remenom i vješalicom, a druga 15-godišnja djevojka rekla je medicinskoj sestri u bolnici kako ju je pretukao brat, seksualno zlostavljao otac i da je bila prisiljena udati se za čovjeka koji je dvostruko stariji od nje.

Policija iz Quebeca istražuje zajednicu Lev Tahor gotovo dvije godine. A ranije ovoga mjeseca, pretresla je stanove koje su zauzeli pripadnici zajednice, piše Haaretz.

Sudski dokumenti koji su dospjeli u javnost prošlog mjeseca navode kako su djeca u kultu bila prisiljena uzimati psihotropne lijekove, a mnoge djevojčice bile su zanemarene.

Sekta koja broji 50-ak obitelji preselila se iz Quebeca u Ontario u studenom iz straha da im vlasti ne oduzmu neku djecu. Sudac u Ontariju potvrdio je presudu suda za mlade iz Quebeca kojom je naloženo da im se oduzme 14 djece.

Sekta Lev Tahor, poznata kao 'židovski talibani' zbog načina odijevanja i izrazito anticionističkih stavova, na čelu s rabinom Shlomom Helbransom, koji je proveo dvije godine u zatvoru zbog sudjelovanja u otmici, preseljena je u Kanadu iz Monseyja u državi New York, nakon što je rabin dobio izbjeglički status jer je tvrdio da je suočen s kaznenim progonom ako se vrati natrag u Izrael, piše Haaretz.

Prije tri godine, dvije sestre iz Beit Shemesha, u dobi od 13 i 15 godina religiozni roditelji poslali su u zajednicu Lev Tahor u Kanadu. Nakon intervencije njihove bake, djevojke su zaustavljene na aerodromu u Montrealu i vraćene u Izrael tri dana kasnije.

Sekta Lev Tahor, 'židovski talibani'