LABILNO VODSTVO

Talijanski premijer Enrico Letta daje ostavku

14.02.2014 u 10:23

Bionic
Reading

Talijanski premijer Enrico Letta najavio je svoju ostavku u petak predsjedniku Republike Giorgiu Napolitanu, izvještavaju strane agencije. Odluka o ostavci uslijedila je nakon što je izgubio potporu u vlastitoj Demokratskoj stranci koja je većinom glasova podržala prijedlog njegova rivala Mattea Renzija, predsjednika stranke, u kojem se traži promjena vlade s ciljem ubrzanje reformi

U svom je prijedlogu mlađahni gradonačelnik Firenze Matteo Renzi (39) pozvao na 'novo razdoblje s novim vodstvom koje će podržati aktualna većina' koju u parlamentu drže upravo demokrati u koaliciji s desnicom. Enrica Lettu sustavno se kritiziralo da presporo provodi reforme nužne Italiji i njegov odlazak s vlasti već je danima predmet spekulacija u talijanskom tisku. Letta se i nije ukazao na sastanku demokrata na kojem se odlučivalo o prijedlogu u kojem se navodi potreba za 'radikalnim reformama' u trećoj ekonomiji eurozone.

Pretpostavljalo se da postoji prešutan dogovor, izvještava Le Monde, da šef stranke demokrata podržava premijera do kraja 2014. No taj je rok očito bio odveć optimističan. Renzi je u izjavi istaknuo 'važan posao koji je obavio Letta' dok potonji zamjera mlađahnom oponentu da ga je 'izdao'.

Letta je na vlast stigao u travnju nakon neizvjesnih rezultata izbora u kojima ni jedna stranka nije osvojila potrebnu većinu u parlamentu. Na vlasti je izdržao nešto više od devet mjeseci, a njegovu bi poziciju, prema svoj logici, trebao preuzeti mladi i ambiciozni Matteo Renzi. Renzi je u prosincu stigao na čelo stranke i već su tada krenule pretpostavke da bi upravo on mogao krenuti na premijersko mjesto.