Svijet HUNTA 'UBLAŽILA' KAZNU

Osamnaest mjeseci kućnog pritvora za Suu Kyi

  • Autor: Hina
  • 11.8.2009 14:56:14
  • 11.8.2009 9:30:51

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi osuđena je u utorak na tri godine zatvora i prisilnog rada zbog nepoštivanja pravila kućnog pritvora koji joj je određen, ali šef hunte Than Shwe je ublažio kaznu pretvorivši je u 18 mjeseci kućnog pritvora, rekao je jedan mianmarski ministar.

Sud koji se sastao u zatvoru Insein smatra Suu Kyu odgovornom za nepoštovanje pravila pod kojima joj je od 2003. određen kućni pritvor.

Optužena je da je pružila utočište nepozvanu američkom turistu Johnu Yettawu, koji je preplivao jezero kako bi došao do njezine kuće u Jangonu i u njoj ostao dva dana.

Suu Kyi je određena kazna od tri godine zatvora i prisilnog rada, ali ministar vanjskih poslova, general Maung Oo rekao je da je vođa mianmarske hunte Than Shwe potpisao posebni nalog kojim se kazna ublažuje na 18 mjeseci kućnog pritvora.

Burmanska oporbena čelnica provela je u zatvoru ili kućnom pritvoru 14 od posljednjih 20 godina.

Amerikancu Johnu Yettawu određena je kazna od sedam godina zatvora i prisilnog rada: tri godine zbog kršenja zakona o sigurnosti, tri godine zbog kršenja zakona o imigraciji i jednu godinu zbog nedopuštenog plivanja u jezeru Jangona.

Malezijski ministar vanjskih poslova pozvao je u utorak na održavanje hitnog sastanka Aseana (Udruženja jugoistočne Azije) nakon izricanja presude Aung San Suu Kyi.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još