FASADA SLOGE

Što se krije iza pompoznog posjeta Hollandea Obami?

11.02.2014 u 16:08

Bionic
Reading

Minuciozno organiziran trodnevni državni posjet Françoisa Hollandea Baracku Obami službeno je predstavljen kao nova stepenica u uzornom odnosu Francuske i SAD-a. No iza proklamirane sloge stoji niz neriješenih tema

U zajedničkoj izjavi koju su pred trodnevni državni posjet Françoisa Hollandea SAD-u objavili Le Monde i The Washington Post dvojica predsjednika potvrdila su snažno savezništvo, bilo da se radi o postupnom ukidanju sankcija Iranu, bilo o uništenju sirijskog kemijskog oružja, globalnoj borbi protiv terorizma, francuskim vojnim intervencijama u Maliju i Srednjoafričkoj Republici, ekonomskoj i znanstvenoj suradnji… Na koncu, tvrde da je dvostoljetno partnerstvo Francuske i SAD-a izraslo u 'model međunarodne suradnje'.

No iza te složne i oficijelne fasade američko-francuskog prijateljstva niz je neodgovorenih pitanja. Tako primjerice Francuska od posjeta očekuje snažniju podršku za svoje intervencije u Africi. Francuski mediji podsjetili su da je SAD dosje oko Malija i borbe protiv islamskih terorista (kako se službeno predstavlja) držao 'minornim' i da je američka pomoć stigla kasno, samo u obliku obavještajnih podataka. Naime, većina snaga američke vojske koncentrirana je na Bliskom istoku i SAD zasad nema namjeru slati trupe u zonu Sahela.

Nadalje, zanimljivo je da je u nizu tema koje imaju pretresti dva predsjednika službeno odsutna tema američkog prisluškivanja. Edward Snowden je, naime, u dokumentima jasno otkrio da je tijekom samo jednog mjeseca 2012. američka sigurnosna agencija NSA prikupila oko 70 milijuna snimki samo u Francuskoj. Izgovor o borbi protiv terorizma tu i nije imao neku težinu budući da su se na listi prisluškivanih našli i poduzetnici i političari. Hollande je tada govorio o 'neprihvatljivim' postupcima među saveznicima i o 'teškom periodu' u odnosima. No kako imputira Le Monde, izostanak teme prisluškivanja ima veze i sa strateškim partnerstvom francuskih tajnih službi s američkom agencijom NSA koje je brzo izašlo na vidjelo nakon izbijanja afere.

Predsjednik bez pratilje

Posljednji trodnevni državni posjet zbio se 1996. za vrijeme mandata Jacquesa Chiraca i Billa Clintona, a drži se da je upravo dosje oko intervencije u Iraku udaljio 'povijesne saveznike'. Trenutni boravak uključuje posjet imanju Monticello Thomasa Jeffersona, trećeg predsjednika SAD-a koji je bio poznat kao veliki frankofil, te večeru s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i predsjednikom Svjetske banke Jimom Yong-Kimom.

Kako se to moglo i očekivati, u strogo protokolarnom susretu najviše razine nije bilo moguće izbjeći i izvjesne mondene dvojbe. Naime, Hollande stiže u Washington sam, bez Valérie Trierweiler, a ta je stavka navodno, prema New York Timesu, zadala nemali broj problema protokolu Bijele kuće prilikom organiziranja državne večere u utorak. Michelle Obama je doduše olakšan raspored budući da nema tradicionalnog obilaska škole u Washigntonu prvih dama, no zato su se morale tiskati nove pozivnice (na starima je stajalo ime bivše francuske prve dame), a još nije objavljen raspored sjedenja niti je odgovoreno na očito prijelomno pitanje u medijima: s kim će Hollande otvoriti bal?