OBAMA TVRDI

Svrgavanje Zelaye bio je državni udar

10.08.2009 u 22:30

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u ponedjeljak kako je licemjerno od kritičara američkog odgovora na državni udar protiv predsjednika Hondurasa Manuela Zelaye tražiti snažniji angažman Washingtona u vraćanju svrgnutog predsjednika na vlast

Zelaya, saveznik protuameričkog ljevičarskog predsjednika Huga Chaveza, izjavio je prošli tjedan da SAD 'samo treba stisnuti šaku' kako bi svrgnuo vladu postavljenu nakon njegova svrgavanja u lipnju.

'Isti kritičari koji kažu da se SAD nije dovoljno angažirao u Hondurasu sada kažu da mi uvijek interveniramo i da Jenkiji moraju van iz Latinske Amerike', rekao je Obama na završnoj konferenciji za novinare summita SAD-Meksiko-Kanada u Guadalajari.

'Ne može i jedno i drugo', istaknuo je Obama ne precizirajući na koga misli. 'Bili smo jasni u našem uvjerenju da je predsjednik Zelaya svrgnut nezakonito, da je to bio državni udar i da bi se trebao vratiti na vlast. Surađivali smo sa svim međunarodnim institucijama šaljući tu poruku', dodao je američki predsjednik.

Ljevica u Latinskoj Americi desetljećima je oštro kritizirala Washington zbog vojnih intervencija u regionalna pitanja, tajnih operacija i gospodarskog pritiska. Obama, koji je dužnost preuzeo u siječnju, obećao je ojačati odnose s Latinskom Amerikom na temelju uzajamnog uvažavanja.