Svijet NAKON PREODGOJA

Kina tvrdi da je oslobodila više od 1.200 Tibetanaca

  • Autor: Hina
  • 10.8.2009 19:41:37
  • 10.8.2009 19:39:52

Kina je u ponedjeljak tvrdila pred UN-om da je oslobodila oko 1.231 osobu koje je uhitila u sukobima na Tibetu prije više od godine dana, nakon što ih je preodgojila

Oko '1.231. osumnjičenih osoba oslobođeno je nakon što su kažnjene, dale izjavu o kajanju i nakon što su ih pravosudne vlasti u Tibetu preodgojile', objasnio je Peking u pisanom odgovoru Odboru za eliminaciju rasne diskriminacije UN-a u Ženevi koji od petka razmatra stanje manjina u zemlji.

Oko 77 drugih zatvorenika priznalo je da su odgovorni za krađe, požare i opstrukciju pravosuđa, dok se njih 7 sudi zbog špijuniranja, precizira se. Kineska policija i dalje je zadržala u zatvoru 718 osumnjičenih povezanih s nasiljem koje je izbilo prošlog mjeseca u Xinjiangui, dodao je predstavnik kineskog izaslanstva Duan Jielong, potvrdivši podatke kineskih medija.

Postoje dokazi o kriminalnim djelima povezanim s tim osumnjičenima. Još 83 osobe su osumnjičene za teške zločine, među kojima i ubojstva. Kina je ocijenila u petak pred UN-ovim Odborom za borbu protiv rasizma da nasilja koja su izbila prošle godine na Tibetu i u srpnju u Xinjiangu da su ih potaknuli separatisti koji žive u inozemstvu. Odbor UN-a u roku od dva tjedna treba dostaviti Kini niz preporuka.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još