SUSJEDNO DVORIŠTE

Arapi će u Sloveniji tražiti plin i naftu

10.08.2009 u 14:33

Bionic
Reading

Tvrtka registrirana u Dubaiju i na britanskim Djevičanskim otocima, idući će mjesec u sjeveroistočnoj Sloveniji početi tražiti naftu i plin, a u tome ima i potporu slovenske vlade koja želi ispitati kolikim rezervama tih energenata raspolaže

'Pretpostavljamo da nešto sirovine ima, ali za sada možemo samo nagađatikoliko', izjavio je za ljubljanski list Žurnal predstavnik tvrtke Nemmoco zaSloveniju Jože Hozjan, dodajući da se nada kako bi količine mogle biti iekonomski isplative za eksploataciju.

Ispitivanje prisutnosti nafte i plina provodit će se na širem područjuPrekmurja, a počet će idući mjesec na Filovskom polju blizu Lendave.

Budući da je Prekmurje dio Panonske nizine bogate plinom, istraživanja su sena ovom području radila i prije više desetljeća, ali su bušotine zatrpane jernalazišta nisu bila komercijalno isplativa.

Ovaj put, istraživanje zaliha provodit će se posebnom tehnikom puštanjazvučnih signala u zemlju i njihovom analizom. Naime, zvučni signali različito seodbijaju natrag, ovisno o mineralnom sastavu tla ispod zemlje.

Takva metoda ne nanosi štetu okolišu i ne djeluje agresivno na parcele, očemu je Emmoco u pregovorima uspio uvjeriti i poljoprivrednike na tompodručju.

Riječ je o takozvanim trodimenzionalnim mjerenjima, pri čemu se ne koristekemikalije, nema zračenja niti štetnih posljedica za okoliš, tvrdi Hozjan kojije već dobio državnu koncesiju za ispitivanja.