Svijet SUSJEDNO DVORIŠTE

Arapi će u Sloveniji tražiti plin i naftu

Tvrtka registrirana u Dubaiju i na britanskim Djevičanskim otocima, idući će mjesec u sjeveroistočnoj Sloveniji početi tražiti naftu i plin, a u tome ima i potporu slovenske vlade koja želi ispitati kolikim rezervama tih energenata raspolaže

'Pretpostavljamo da nešto sirovine ima, ali za sada možemo samo nagađati koliko', izjavio je za ljubljanski list Žurnal predstavnik tvrtke Nemmoco za Sloveniju Jože Hozjan, dodajući da se nada kako bi količine mogle biti i ekonomski isplative za eksploataciju.

Ispitivanje prisutnosti nafte i plina provodit će se na širem području Prekmurja, a počet će idući mjesec na Filovskom polju blizu Lendave.

Budući da je Prekmurje dio Panonske nizine bogate plinom, istraživanja su se na ovom području radila i prije više desetljeća, ali su bušotine zatrpane jer nalazišta nisu bila komercijalno isplativa.

Ovaj put, istraživanje zaliha provodit će se posebnom tehnikom puštanja zvučnih signala u zemlju i njihovom analizom. Naime, zvučni signali različito se odbijaju natrag, ovisno o mineralnom sastavu tla ispod zemlje.

Takva metoda ne nanosi štetu okolišu i ne djeluje agresivno na parcele, o čemu je Emmoco u pregovorima uspio uvjeriti i poljoprivrednike na tom području.

Riječ je o takozvanim trodimenzionalnim mjerenjima, pri čemu se ne koriste kemikalije, nema zračenja niti štetnih posljedica za okoliš, tvrdi Hozjan koji je već dobio državnu koncesiju za ispitivanja.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još