EVAKUIRANI TURISTI

ETA aktivirala tri bombe na Palma de Mallorci

09.08.2009 u 18:14

Bionic
Reading

Baskijska separatistička oružana organizacija ETA prkosila je u nedjelju španjolskoj vladi postavljanjem tri bombe male snage u Palma de Mallorci, deset dana nakon što je ubila dvojicu policajaca na tom turističkom arhipelagu

MADRID - Bombe manje snage eksplodirale su pri čemu nije bilo žrtava, navela je policijska uprava Baleara. U ime ETA-e upućen je anonimni telefonski poziv koji je omogućio policiji da evakuira lokal u punom zamahu turističke sezone, dok i kraljevski par ljetuje na otoku.

Antiteroristički izvori na koje se pozivaju španjolski mediji drži da je dvije akcije izvela ista skupina pripadnika ETA-e.

"Sve navodi da je jedan specijalni vod izveo napade na Mallorci", rekao je tužitelj vrhovnog suda pravde Baleara Bartolomeu Barcelo, prenose mediji.

Prva bomba je eksplodirala oko 14,30 po mjesnom vremenu u toaletu jedne pizzerije, pri čemu je pričinjena manja šteta.

Oko 16 sati eksplodirala je druga bomba u obližnjem restoranu, a treća oko 18 sati u trgovinskom centru na glavnom trgu Palma de Mallorce, također uz manje štete.

ETA je u noći na nedjelju preuzela odgovornost za nedavne atentate, među kojima i onaj od 30. srpnja u kojem su poginula dvojica policajaca.

U priopćenju poslanom baskijskom listu Gara, ETA je preuzela odgovornost za te atentate i istaknula da desetljećima želi političko rješenje i dijalog.