REKVIJEM ZA NAČELA

Gdje je Josipović pronašao novac za put u Soči?

05.02.2014 u 07:58

Bionic
Reading

Gdje je predsjednik Ivo Josipović pronašao novac za putovanje na otvaranje Olimpijskih igara u ruski Soči, nakon što je sredinom prosinca kazao da odustaje od toga putovanja zbog štednje? Iz Ureda predsjednika dobili smo krajnje općenit odgovor na ovo posve jednostavno pitanje

'U okviru proračuna Ureda predsjednika RH stoji stavka za službena putovanja Predsjednika Republike unutar kojih se planira', poručili su iz Ureda predsjednika ne objašnjavajući kako unutar te stavke sada ima novca, a nije ga bilo sredinom prosinca. Podsjetimo, krajem prošle godine, predsjednik je preko svoga Ureda objavio da neće ići u Soči i da se takva opcija ni u jednom trenutku nije razmatrala zbog financijske situacije.

Josipovićeva štednja koincidirala je s najavama brojnih svjetskih vođa među kojima se posebno ističu predsjednik SAD-a Barack Obama, Njemačke Joachim Gauck i Francuske Francois Hollande da će bojkotirati svečanost otvaranja zbog lošeg odnosa Rusije prema pripadnicima LGBT zajednice. Sada se u Uredu predsjednika ipak pronašlo nešto novca i ide se na putovanje. Svoj salto mortale Josipović opravdava terorističkim napadima u Rusiji.

'Zbog učestalih terorističkih prijetnji, veći broj šefova država EU-a (devet predsjednika, dva monarha te sedam premijera) te izvaneuropskih država odlučili su svojim dolaskom dati podršku sportašima. kao i podršku borbi protiv terorizma', navode iz Ureda predsjednika. Činjenicu da mnogi svjetski dužnosnici i dalje ostaju pri bojkotu otvaranja Olimpijskih igra u Rusiji zbog odnosa te zemlje prema LGBT zajednici nisu komentirali iako smo ih pitali. Predsjednik na svečano otvaranje Olimpijskih igara putuje samo sa suprugom.

'U Soči stiže 7. veljače te će prisustvovati prijemu koji priređuje predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, svečanom otvaranju Zimskih olimpijskih igara te se 8. veljače susresti s hrvatskim sportašima u jutarnjim satima i odmah nakon toga vratiti u Hrvatsku', poručili su nam iz Ureda predsjednika.